Între 21 și 31 martie cinefilii din București și alte 12 orașe din țară sunt așteptați cu un program ce reunește cele mai noi filme franceze prezentate în festivalurile importante ale lumii. Filme din selecțiile de la Cannes, Berlin, Locarno, Veneția, Toronto sau Annecy se văd la cea de-a 28-a ediție a FESTIVALULUI FILMULUI FRANCEZ ÎN ROMÂNIA.
Peste 100 de proiecții de film vor avea loc în cinematografe și spații culturale alternative din: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș. Tema din acest an a festivalului organizat de Institutul Francez din România este Vertiges, iar programul complet poate fi consultat pe: https://festivalff.ro.
La Suceava, Festivalul Filmului Francez face parte dintre evenimentele incluse în Luna Francofoniei şi va fi organizat de Alianţa Franceză în parteneriat cu Universitatea « Ştefan cel Mare » din Suceava şi Casa de Cultură a Studenţilor. Festivalul va cuprinde 7 filme franceze recente, premiate la festivale de film prestigioase şi se va desfăşura în perioada 27-30 martie, în Auditoriumul Joseph Schmidt al Universităţii « Ştefan cel Mare » din Suceava.
Festivalul va fi deschis miercuri, 27 martie, ora 19.00 de comedia Une Année Difficile| Un an dificil realizată de Olivier Nakache și Éric Toledano, autorii filmului Intouchables – unul dintre cele mai mari succese de box office din Franța. Albert și Bruno, interpretați de Pio Marmaï și Jonathan Cohen, sunt doi cheltuitori compulsivi îngropați în datorii care întâlnesc un grup de tineri activiști de mediu și, ademeniți mai degrabă de berea și chipsurile gratuite decât de idealurile acestora, se alătură mișcării fără prea multă convingere. Filmul face parte din secțiunea Panorama filmelor anului care regrupează unele dintre cele mai importante producții franceze recente, aclamate de critici și de publicul francez deopotrivă.
În aceeași secțiune vor fi arătate și Le Livre des solutions| Cartea cu soluții prezentat sâmbătă, 30 martie, ora 19.00 – în care „prezentarea procrastinării ca parte esențială a procesului creativ este unul dintre delicii“ (The Hollywood Reporter), filmul fiind selecționat anul trecut la Cannes în Quinzaine des Cinéastes. Tot de la Cannes vine și Chronique d’une liaison passagère prezentat în 2022 în secțiunea Cannes Première, care va rula la Suceava joi, 28 martie ora 20.30.
Competiția tinerelor talente – lungmetraj propune și anul acesta filme de debut cu un parcurs festivalier impresionant, care vor concura pentru Premiul Publicului, oferit de Institutul Francez din România care împlinește anul acesta 100 de ani de la înființare.
Printre noile voci ale cinematografiei franceze aduse în atenția publicului român la această ediție va fi Jean-Baptiste Durand, Premiul César 2024 pentru cel mai bun film de debut pentru Chien de la casse, programat vineri, 29 martie, ora 17.30. Prieteni din copilărie, Dog și Mirales locuiesc într-un sat din sudul Franței și își petrec majoritatea zilelor hoinărind pe străzi. Pentru a-și omorâ timpul, Mirales a căpătat obiceiul de a-l tachina pe Dog mai mult decât ar trebui poate. Prietenia lor este pusă la încercare și de sosirea în sat a unei tinere fete.
De la science-fiction și fantasy la horror și film noir, secțiunea Mauvais genres prezintă pentru prima dată în cadrul festivalului o selecție variată de filme franceze de gen. Dintre aceste filme, la Suceava va rula filmul SF La Bête / Bestia, vineri, 29 martie, ora 19.30. Într-un viitor apropiat, în care inteligența artificială controlează viețile oamenilor și emoțiile au devenit o amenințare, Gabrielle decide să-și purifice ADN-ul într-o mașină care o va scufunda în viețile sale trecute și o va scăpa de toate sentimentele. Ea îl întâlnește apoi pe Louis și simte o legătură puternică, ca și cum l-ar fi cunoscut dintotdeauna.
Secțiunea Jeune Public – Filme pentru întreaga familie va fi prezentă la Suceava prin filmul documentar Les Gardiennes de la planète | Whale Nation, în care o balenă cu cocoașă eşuează pe un țărm îndepărtat. În timpul luptei pentru salvarea vieții ei, vom descoperi povestea acestor creaturi extraordinare, locuitoare ale oceanelor lumii, cu abilități remarcabile și vieți sociale bogate. Filmul va fi prezentat sâmbătă, 30 martie, ora 17.00.
Programul festivalului va fi completat de o secţiune de filme de scurt metraj, care va fi prezentată joi, 28 martie, ora 18.00.
Toate filmele sunt subtitrate în limba română, iar intrarea este liberă.
Programul complet este deja disponibil pe https://festivalff.ro unde sunt disponibile mai multe informații, iar spotul celei de-a 28-a ediții a festivalului, editat de Foarfeca Studio, poate fi vizionat pe: https://youtu.be/jH2PcwTNA9I.