« AU NOM DE L`AMITIÉ !!! », „În numele prieteniei” este titlul activității defășurată miercuri, 4 noiembrie 2020, în spațiul virtual pus la dispoziție de Biroul Francez și Alianța Franceză din Suceava, elevilor Colegiului Național „Mihai Eminescu” și Colegiului de Artă „ Ciprian Porumbescu”.
Acțiunile inițiate în cadrul parteneriatului dintre cele două colegii au deja o tradiție de peste 10 ani. În acest an, ele au surprins specificul vremurilor și și-au adaptat obiectivele la noua realitate a școlii în condiții de pandemie, au promovat în rândul elevilor activitățile extrașcolare între două lumi, „ cea fizică și cea virtuală”, au cultivat dorinţa de a lucra în grup, în online și au utilizat resursele TIC în realizarea și documentarea proiectului.
Elevii clasei a VI-a A de la Colegiului Național „Mihai Eminescu” au transmis colegilor din școlile sucevene un mesaj de prietenie și de speranță, ilustrându-l prin desene pline de optimism. Elevii clasei a VII-a B au redactat un mic ghid de conduită sanitară pentru prevenirea îmbolnăvirilor în rândul copiilor.
Elevii claselor a X-a și a XI-a au realizat o muncă de cercetare pe Spotify și pe site-urile muzicale franceze pentru a afla mai multe despre hiturile verii 2020. Au ales un cântec pentru care au realizat activități de înțelegere a mesajului oral și de producere de mesaje scrise. Eleva Diana-Anastasia Seserman din clasa a XII-a H a interpretat de acasă o melodie de succes, iar elevele Ecaterina Croitor și Melisa Ciubotariu din clasa a VII-a B au recitat versurile preferate ale cântecelor francofone.
„În numele prieteniei” cu elevii din școala parteneră, elevii clasei a VI-a A de la Colegiul de Artă au prezentat afișe cu tema „Pledoarie pentru lectură”, din cadrul unui proiect educațional, demarat de Ziua Europeană a Limbilor, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Suceava, Asociația de ajutorare a copiilor și tinerilor ”EUROACTIV” Suceava, Asociația „Rădăcini și Aripi” – Educația Adulților Suceava. Proiectul vizează aprofundarea studiului limbilor străine, construirea „Căsuței cu cărți”, (un loc unde elevii schimbă cărți citite pe care le oferă definitiv colegilor interesați), crearea unei biblioteci virtuale în limba română, engleză și franceză, donații de carte.
Tot „în numele prieteniei”, cu școli europene, în cadrul parteneriatului școlar Erasmus+ K2 „Juliet-Women Open to Modern European Nations”, elevii Ana Creangă și Alexandru Dragomirescu și-au demonstrat virtuozitatea vocală și instrumentală, interpretând piese din spațiul cultural francofon, o activitate transdisciplinară, realizată în sistem hibrid, pe care o vor continua cu elevii din Franța, Italia, Portugalia și Finlanda.
Coordonatoarele proiectului sunt prof.dr. Hetriuc Maria-Cristina de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” și prof. dr. Petronela Munteanu de la Colegiul de Artă „ Ciprian Porumbescu”.