Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a găzduit, în perioada 10-11 mai 2024, a VII-a ediţie a stagiului de formare a profesorilor de limba franceză, cunoscut sub numele de „Printemps de l’Innovation du Français” (PIF). Tema acestei ediţii a fost Nouvelles pratiques de classe et enseignement du français/ Noi practici didactice în învăţarea limbii franceze.
Peste 70 de profesori din județele Suceava, Botoșani, Neamţ şi Iaşi au putut beneficia, în Aula din Corpul E al Universităţii „Ștefan cel Mare”, de prelegerile şi atelierele tematice care i-au avut ca invitaţi pe Liviu Dospinescu (Universitatea Laval, Quebec), Lorenz Gerlach (Editura Didier FLE), Nada Dennaoui (Institutul Francez din România) şi lectorii de limba franceză Zouhair Hariq, Tessa Messabih-Poulet şi Aurélie Poc.
Evenimentul ştiinţific de anul acesta şi-a propus să abordeze şi să disemineze strategii inovatoare de predare şi transmitere a limbii franceze în contextul larg al valorilor Francofoniei: pace, toleranţă, solidaritate, performanţă, democraţie lingvistică.
La ceremonia de deschidere a manifestării au fost prezenţi Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, prof. univ. dr. Mihai Dimian, preşedinta ARPF Suceava, prof. gr. 1 dr. Irina Melisch, directoarea Departamentului de Limbi şi Literaturi Străine, conf. univ. dr. Olga Gancevici, directoarea Alianţei Franceze din Suceava şi co-responsabila Centrului de Reuşită Universitară USV, lector univ. dr. Mariana Şovea.
Universitatea Ştefan cel Mare a avut bucuria de a o primi pe doamna Ligia Deca, Ministrul Educaţiei din România, care a vizitat şi Liceul cu Program Sportiv din Suceava.
Profesorul universitar Liviu Dospinescu, specialist în teatru şi studii culturale la Universitatea Laval, Quebec, Canada, a susţinut conferinţa Pour un théatre-poésie en classe de francais: stimuler l’amour de la langue/Pentru un teatru-poezie la ora de franceză: stimularea dragostei de limbă, oferind o demonstrație despre utilizarea poeziei și a teatrului ca instrumente educaționale în predarea limbii franceze în scopul dezvoltării competenţelor lingvistice, artistice și comunicaționale.
Domnul Lorenz Gerlach, responsabil pedagogic la Editura Didier FLE, a organizat atelierul online cu tema Comment motiver les adolescents en classe/Cum să motivezi adolescenții în clasă, oferind participanţilor interesante propuneri de activităţi destinate a crea un mediu dinamic la orele de limbă străină, dând un plus de motivaţie elevilor în învăţarea limbii franceze.
Asemenea ateliere au avut loc şi pe parcursul celei de a doua zile a stagiului: Les promenades interculturelles en classe de FLE/Călătorii interculturale la ora de limba franceză, formator Nada Dennaoui, Réinventer l’enseignement du FLE avec le Design Thinking”/Să reinventăm predarea limbii franceze cu ajutorul metodei Design Thinking, formator Zouhair Hariq, Introduction à la simulation globale/Introducere în simularea globală, formator Tessa Messabih-Poulet, Pour une démarche interculturelle en classe de langue/Pentru un demers intercultural la ora de limbă străină, formator Aurélie Poc.
Stagiul de formare PIF este un eveniment iniţiat de Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni (ARPF) – Sucursala Suceava, la iniţiativa preşedintei acesteia, profesor grad 1 dr. Daniela-Irina Melisch şi a lui Marc Oddou, fondator „MOddou FLE”, expert asociat CIEP, autor, formator şi realizator de proiecte numerice.
Partenerii acestui eveniment au fost: Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Institutul Francez din România, Agenția Universitară a Francofoniei, Alianța Franceză din Suceava, Centrul de Reușită Universitară USV, Inspectoratul Școlar Suceava.
Ca în fiecare an, Centrul de Carte Străină Sitka Alaska a prezentat participanţilor o bogată ofertă de carte cu vânzare, care a cuprins o largă paletă de metode de învăţare a limbii franceze pentru toate tipurile de public, caiete de lucru, cărţi pentru copii, jocuri.