Activitate „Ajutăm Ucraina!”

Miercuri, 20 aprilie, a avut loc activitatea „Ajutăm Ucraina” prin care Institutul Francez din România și Alianța Franceză din Suceava au donat plușuri, rechizite și dulciuri celor 10 copii ucrainieni care învață la Grădinița „Piticul Vesel” din Suceava.

Echipa Alianței Franceze din Suceava, formată din prof. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, președinte de onoare, lector dr. Mariana Șovea, director și prof. Mariana Roșca s-a întâlnit cu reprezentanții grădiniței, dna manager Gianina Mamciuc și dna director Lăcrămioara Costiuc, cu care au discutat despre soluțiile ingenioase care au fost găsite pentru a asigura copiilor refugiaților ucraineni dreptul la educație.

Copiii veniți din diverse orașe ale Ucrainei – Cernăuți, Kiev, Odesa, beneficiază de un spațiu adecvat, de material didactic și de trei mese pe zi, cursurile fiind asigurate de profesori ucraineni voluntari. Traducerea este asigurată de dna profesor învățământ preșcolar, Valeria Turuta, care facilitează comunicarea dintre profesorii români și ucraineni referitor la programa școlară și activitățile didactice organizate.

Echipa Alianței Franceze a vizitat grădinița Piticul Vesel și a discutat cu doamnele profesoare și cu copiii prezenți despre activitățile desfășurate cu ocazia venirii sărbătorii de Paște – vânătoarea de ouă în grădina cu pitici, pregătirea de cozonaci, colorarea de desene de Paște, etc. În clasa destinată copiilor ucraineni a fost organizată o expoziție ad-hoc cu desenele trimise de copiii de la Institutul Francez din România prin persoana directorului Julien Chiappone-Lucchesi.

Atât darurile cât și desenele realizate de către alți copii au fost un adevărat prilej de bucurie pentru copiii ucraineni. Cu o inocență reală au înțeles că, deși sunt departe de casă, au parte de afecțiune și prietenie din partea tuturor celor care îi înconjoară, dar și a multor persoane care nu îi cunosc personal, dar care doresc să îi ajute să traverseze mai ușor această perioadă dificilă.

            Acțiunea continuă vizita directorului Institutului Francez din România, Julien Chiappone-Lucchesi, care s-a aflat la Suceava la sfârșitul lunii martie cu ocazia trimiterii de către Franța a unor convoaie de ajutoare umanitare pentru Ucraina.