Comunicat de presă 31.01.2022

Miercuri, 2 februarie 2022, ora 18:00, Alianța Franceză din Suceava demarează, în cadrul După-amiezelor francofone, o activitate destinată promovării cântecului francez și francofon, Le chanteur du mois/Cântărețul lunii.

Activitatea, concepută sub forma unui interviu cu un/o interpret/ă francofon/ă, care s-a remarcat deja în peisajul muzical actual, va fi animată de Frederic Castel, profesor la Universitatea din Reims, Franța, și prezentatorul uneia din cele mai ascultate emisiuni muzicale franceze online – On allume les étoiles/Aprindem stelele.

Pasionat de muzica franceză, Frederic Castel a organizat deja peste 120 de concerte în cadrul asociației Chants de Goutières din Chaumont și este responsabil cu organizarea festivalurilor de muzică care au loc la Troyes, în regiunea Champagne.

Publicul sucevean va avea astfel ocazia să descopere un/o interpret/ă mai puțin cunoscut/ă în afara Franței, dar care s-a remarcat prin cântece cu mesaje puternice, transmise cu ajutorul unor texte cu adevărat remarcabile, unele premiate pentru forța lor creatoare.

Invitatul lunii februarie este Gilles Roucaute, un artist sensibil, generos și optimist, un vizionar animat de idealuri pe care încearcă să le transmită și ascultătorilor săi.

Născut în Quebec, Canada, își petrece copilăria în Marsilia pentru a se instala, începând cu 2001, la Paris. Compozitor și interpret, a publicat deja 3 CD-uri de 5 melodii, o carte de versuri și un album cu 12 melodii. Cel mai recent album al său este Minotaure/Minotaurul, lansat în 2021, un album-carte de 64 de pagini ilustrat de artistul Yag Van Licht.

Cariera sa artistică este presărată cu numeroase premii printre care premiul AMOPA pentru cel mai bun text de cântec, premiul III la Concursul de creație de cântece Utopia (Besançon), premiul festivalului Bernard Dimey de Nogent, premiul Pic d’Or al Festivalului de muzică de la Tarbes (2002, 2010), etc. Face parte din spectacolul colectiv Les DiDouDingues (2014), participă cu spectacolul muzical solo Cracheur de mots la Festivalul Off de la Avignon (2013 și 2014) și pune în scenă spectacolul Yagushka (2020).

Întâlnirea din această săptămână își propune să aducă mai aproape de publicul francofon un artist sensibil și un maestru al cuvântului, pe care îl va putea descoperi pe parcursul unei ore de discuții despre procesul de creație și viața pe scenele franceze, presărată cu muzică franceză de calitate.

Activitatea reprezintă unul din rezultatele colaborării, începute în anul 2021, dintre Alianța Franceză și echipa Institutului Naţional Superior al Profesoratului și Educației (INSPE) de la Universitatea din Reims, în cadrul căreia au fost iniţiate mai multe proiecte în domeniul educaţiei şi formării studenţilor şi profesorilor de limba franceză.

Linkul de participare la această întâlnire online este https://meet.google.com/ewv-eksj-svz

Activitățile se adresează tuturor categoriilor de public și sunt gratuite.