Comunicat de presă – 03.12.2022

Miercuri, 23 noiembrie 2022, Alianța Franceza din Suceava a continuat seria activităților desfășurate în cadrul proiectului „Les après-midi francophones – La Francophonie dans la communauté” cu activitatea «L’Eternel Molière», activitate coordonată de doamna profesoară Gabriela Ciornei de la Școala Gimnazială nr. 3 Suceava. Această activitate şi-a propus să-i introducă elevii în lumea fascinantă a teatrului printr-o serie de acțiuni de inițiere și de apropiere de opera  marelui creator al  comediei, Molière. Pe lângă pasiunea pentru teatru, alegerea făcută de doamna profesoară a fost motivată și de faptul ca anul acesta s-au sărbătorit 400 de ani de la nașterea lui Molière, prilej de a pune şi mai mult în valoare opera marelui dramaturg.  

În cadrul acestei activităţi, elevii din clasele a VIII-a A si D au descoperit detalii inedite din biografia lui Molière şi au vizionat scene din piesa „Avarul”. Două grupe de elevi au lecturat fragmente din diferite alte opere ale marelui dramaturg şi au făcut cunoştinţă cu personaje ce întruchipează ipocrizia, („Le Tartuffe”), zgârcenia („L’Avare”), snobismul, („Le bourgeois gentilhomme”), adevărate tipologii umane. În același timp, elevii au înțeles de ce considera marele dramaturg « lumea ca o scenă », o scenă pe care personajele își dau jos măștile, lăsând să triumfe adevărul, dar şi valori şi sentimente care rămân actuale şi în zilele noastre.  

Tot în cadrul acestei activităţi, elevii au realizat postere ce ilustrează o parte din  titlurile operelor lui Molière. Manifestarea a avut ca scop apropierea elevilor de literatura franceză şi încurajarea exprimării orale în limba franceză.

Activitatea „L’Eternel Molière” continuă seria activităților cultural-artistice inițiată de Alianța Franceză din Suceava, prin care se încurajează învățarea și promovarea limbii franceze în rândul elevilor şi liceenilor, documentarea despre obiectivele socio-culturale ale Franţei, aprofundarea valorilor francofoniei, dezvoltarea competențelor de comunicare şi exprimare artistică.