Comunicat de presă 06.06.2022

Festivalul Filmului Francez, organizat an de an de Institutul Francez din România, se află la cea de a 26-a ediție, în perioada 1-12 iunie 2022.

La Suceava, între 9-12 iunie, a patra ediție a acestui minunat eveniment cultural, organizat de Alianța franceză în colaborare cu Universitatea „Ștefan cel Mare” și Casa de Cultură a Studenților, va avea loc și anul acesta în Auditorium-ul „Joseph Schmidt” într-o succesiune de producții cinematografice de mare calitate artistică.

„Nos yeux grand ouverts”/„Ochii noștri larg deschiși” este tema aleasă pentru ediția din acest an. Cele mai recente filme franceze vor fi proiectate în cinematografe și în aer liber, în București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

Competiția Tinerelor Talente – Lungmetraj pune în lumină, ca în fiecare an, vocile noi ale cinematografiei franceze prin cinci remarcabile lungmetraje de debut, care vor concura pentru premiul Publicului : o bursă de 1000 de euro oferită de Institutul francez realizatoarei sau realizatorului filmului câștigător, precum și support financiar acordat de TV5 Monde distribuitorului român care va alege să aducă filmul pe ecranele din cinematografele autohtone.

Printre premierele naționale confirmate în această secțiune se numără două filme selecționate la Semaine de la Critique : „Bruno Reidal” de Vincent Le Port și „Les Amours d’Anaïs” de Charline Bourgeois-Tacquet.

Pentru al doilea an consecutiv, Competiția Tinerelor Talente – Scurtmetraj propune cinci producții cu un parcurs festivalier deosebit. Un juriu de 3 tineri critici de film – Dora Leu, Călin Boto și Andreea Chiper – vor desemna câștigătorul acestei secțiuni.

Panorama filmelor anului secțiunea clasică, ce grupează succesele recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, va prezenta în premieră națională titluri inedite precum comedia absurdă „Viens je t’emmène”/„Eroul nimănui” de Alain Guiraudie și „L’évènement”/„Evenimentul” de Audrey Diwan, câștigător al Leului de Aur la Festivalul de Film de la Veneția.

În contextul președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, ediția din acest an aduce o componentă cinematografică importantă. Secțiunea Regard vers l’Europe/Privire către Europa va celebra cooperarea cinematografică în Europa și rolul determinant al Franței în acest context, propunând câte o coproducție franco-europeană marcantă pentru fiecare deceniu începând cu anii 1960.

„La Grande Bouffe”/„Marea crăpelniță” de Marco Ferreri, coproducție franco-italiană și „Possession”/„Posesia” de Andrzej Zulawski sunt două din aceste filme.

La Suceava, Festivalul Filmului Francez 2022 se va desfășura în perioada 9-12 iunie în Auditorium-ul „Joseph Schmidt”. Filmele pe care vi le propunem sunt: Oranges Sanguines (joi, 9 iunie, ora 20.00), Ibrahim și La Grande Bouffe (vineri, 10 iunie, de la 18.30 și 20.30), Olga și Albatros (sâmbătă, 11 iunie, de la 18.00 și respectiv 20.30), Enquête sur un scandale d’Etat și L’événement (duminică, 12 iunie, de la 18.00 și 20.30).

Intrarea este liberă pe toată durata festivalului.

Mai multe informații și prezentări ale filmelor care vor fi proiectate la Suceava vor putea fi consultate pe adresa de facebooka Alianței Franceze din Suceava: https://www.facebook.com/Alliance-Francaise-de-Suceava-100509888805151 cât și pe site-ul Alianței Franceze din Suceava: https://afsuceava.ro.