Miercuri, 16 noiembrie 2022, în cadrul După-amiezilor francofone la Suceava, Colegiul Național “Petru Rareș”, împreună cu Alianța Franceză din Suceava, va derula activitatea Multilingvism în cadrul proiectelor europene. Aula colegiului va fi gazda acestei manifestări, care va debuta la ora 17.00 cu o diseminare generală a proiectului european Erasmus + KA2 2019-1-FR01-KA229-062180 Apprentissage par les Compétences en Immersion et le Développement de l’Entraide-ACIDE, realizată de către d-nele profesoare Georgeta Colăcel și Cristina Lucaci.
Proiectul ACIDE, încheiat în luna august 2022, s-a desfăşurat în parteneriat cu Liceul Lingvistic ”Gianbatista Vico” din Sulmona, Italia și Liceul ”Jean Bart” din Dunkerque, Franța, echipa suceveană fiind coordonată de doamna director adjunct Anca Viorica Greculeac. Activitățile din cadrul proiectului au inclus un număr mare de mobilități ale elevilor şi profesorilor în Italia, România și Franța, dar şi ateliere în domeniul CLIL(învăţării integrate a conţinutului şi a limbii), hărțuirii școlare și autonomiei la vârste mici. O particularitate a proiectului a fost promovarea multilingvismului, limbile de comunicare fiind engleza, franceza, italiana și uneori chiar latina și româna.
În acest moment, proiectul ACIDE se află în faza de exploatare şi valorizare a rezultatelor sale. Multe dintre produsele finale ale proiectului, toate aflate pe suport electronic, pot fi utilizate ca materiale suport atât în activitățile curriculare, cât și extra curriculare, iar activitatea propusă este o dovadă a acestui lucru.
În cadrul acestei întâlniri, elevii vor alege şi vor reedita cele mai reușite ateliere derulate pe parcursul mobilităților, care le-au trezit interesul şi i-au învăţat lucruri noi într-un mod creativ. La activitate sunt așteptați să participe elevi, profesori, părinți, membri ai ONG-urilor care implementează proiecte europene.
Activitatea Multilingvism în cadrul proiectelor europene reprezintă astfel o evaluare valorică a activităților și rezultatelor proiectului din perspectiva elevilor, principalii beneficiari ai proiectului, şi, în acelaşi timp, o modalitate de promovare şi încurajare a bunelor practici şi a metodelor şi tehnicilor didactice inovatoare în cadrul proiectelor europene.
Mai multe informații și documente video despre această activitate pot fi consultate pe adresa facebook a Alianței Franceze din Suceava: https://www.facebook.com/Alliance-Francaise-de-Suceava-100509888805151 precum și pe site-ul Alianței Franceze din Suceava: https://afsuceava.ro şi al Colegiul Național “Petru Rareș” Suceava.