Arta culinară – expresie culturală
Miercuri, 12 octombrie 2022, ora 17.00, în cadrul După-amiezilor francofone la Suceava, Alianța Franceză din Suceava în colaborare cu Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava a desfăşurat activitatea „Arta culinară – expresie culturală” coordonată de doamna profesoară Anca Viorica Greculeac şi derulată ca parte a proiectului The Art of Food.
Întâlnirea din Aula colegiului a reunit elevi de la specializări diferite, care au prezentat invitaţilor reţete specifice unor anumite spaţii culturale. Activitatea s-a dovedit a fi o artă a explicării modului de preparare, a convingerii auditoriului că ceea ce se expune (rețete cu imagini vii și apetisante, filme cu moduri de preparare etc) este o chintesență a plăcerii preparării și a bucuriei consumării de către un număr mare de oameni. S-a creat un sentiment colectiv de bucurie alimentat de însuflețirea cu care copiii și-au justificat preferințele culinare și au încercat să convingă că rețete prezentate de ei merită încercate de toată lumea, chiar dacă unele erau foarte specifice țărilor de proveniență.
În felul acesta elevii care au făcut prezentările s-au dovedit buni mesageri ai culturii lor naționale, chiar și ai civilizației pe care o reprezintă, probând faptul că elementele de gastronomie sunt, de fapt, niște expresii rafinate ce provin din istoria și geografia unui popor, din curajul de abordare a realității, din tehnologia pe care o folosește în procesul de alegere a alimentelor și preparare a lor, respectiv din modul de legare a actului alimentații de momentele importante de viață.
Activitatea a promovat interdisciplinaritatea, căci întrunirea s-a dovedit a fi o interferență a artelor (grafice, arhitecturale, dramatice, muzicale) dar și a științelor (științele naturii, agronomie, matematică). Toate simțurile celor prezenți au fost active, culoarea și sunetul fiind însă cele mai antrenante din punct de vedere senzorial.
Au fost prezenţi elevi din ţările partenere ale proiectului – Austria, Finlanda, Spania, iar limbile utilizate au fost engleza şi franceza. Dintre rețetele prezentate pot fi enumerate: Schweinsbraten, Oster Zopf, Oster Jause, chestnut cake ca fiind preferate de tinerii din Austria, rye bread “ruisleipä”, ham temptation “kinkkukiusaus”, mämmi, runeberg pastries “Runebergin tortut”, ciocolata fazer’s blue “fazerin sininen”, alese de elevi ca reprezentative pentru Finlanda, sau tortilla de patatas, xai a la brasa, crema catalana, croquetas, jamon serrano alese de elevii spanioli. Vedetele prezentării echipei române au fost papanașii, care au beneficiat și de o prezentare filmată, foarte nostimă, a modului de preparare.
Bucătăria franceză a fost reprezentată de elevii de la clasele bilingve română-franceză ale colegiului, coordonați de d-na profesoară Luminița Mocanu, care au prezentat rețetele pentru următoarele specialități: quiche lorraine, madeleines și o variantă de păstăi cu piersici, dulce-acrișoară. Au fost menționate și operele literare în care se face referire la aceste specialități și la modul în care autorii iți prezintă propriile amintiri sau obiceiuri legate de ele.
Mulțumim tuturor participanților pentru bucuria comună împărtășită.