Comunicat de presă – 21.04.2022

Joi, 28 aprilie 2022, ora 14.00, la  Muzeul Național al Bucovinei, va avea loc vernisajul expoziției „Energies colorées”/ „Energii colorate”. Cinci artiști francezi  – Patrick Le Cour, Martial Gouvenou, Fabrice Milleville,  Michel Moncé și Clara Lemosquet propun o redescoperire a picturii prin culoare, în cadrul unui proiect mai amplu, destinat a promova arta și artiștii români și francezi din cele două localitați înfrățite Suceava și Laval.

Proiectul este realizat sub egida  Primăriilor Suceava și Laval, partenerii din cadrul proiectului fiind Asociația CNS53 Création Naïve et Singulière (Creație Naivă și Singulară), Comitetului Laval-Suceava,  Alianța Franceză din Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, Asociația Artiștilor Plastici din Bucovina – Filiala Suceava și Asociația „Curcubeul Succesului” din Suceava.

Concepută și realizată de Jean-Louis Cerisier, Jean-Luc Mady, Marcel Treton și Jacques Mathien,  expoziția a selectat  lucrările care vor fi prezentate publicului sucevean într-un mod inedit, și anume prin evidențierea utilizării culorii ca vector de expresie. Această orientare face posibilă gruparea unor lucrări foarte diferite având în comun difuzarea de energii prin culoare.

 Alegerea tonurilor și a scalelor specifice fiecărui creator ilustrează moduri diferite de abordare ale procesului de creație: nori de pete în tonuri calde și întunecate, expresia unei realități sensibile la Clara Lemosquet, puzzle-uri geometrice în nuanțe pastelate și figuri enigmatice sau ludice la Michel Monce, magmă a materiei colorate din care ies figuri schematice la Martial Gouvenou, strălucire de culori care oferă energie și plăcerea expresiei unui subiect la Patrick Le Cour.

   Lucrările celor cinci pictori vor fi expuse în perioada 27 aprilie – 25 mai la Muzeul Național al Bucovinei, Galeria de Artă a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și la Galeria de Artă „Ion Irimescu” Suceava. Expoziția este destinată să popularizeze arta contemporană din România și Franța și se adresează tuturor categoriilor de public.