Sub genericul ”Valori culturale și sportive franceze sub drapel olimpic” Liceul cu Program Sportiv și Alianța Franceză din Suceava (AFS) au organizat astăzi, 22.04.2024, orele 8-10, în aula modernă a liceului o întâlnire cu elevii și profesorii școlii, marcând evenimentul organizat la Paris în acest an, dedicat sportului, ”Jocurile Olimpice”.
Amfitrionul a fost dl prof Mihai Androhovici care a avut-o ca invitată de onoare pe Cristina Cassandra, sportivă de marcă care a participat la două ediții a JO.
Din partea AFS a participat dna prof univ HDC Sanda-Maria Ardeleanu, președinta de onoare a alianței, și prof gr I Tamara Sabin, membră a echipei alianței, care au oferit plinate cu oferta de cursuri și ultimul număr al revistei ”Rythmes, couleurs et paroles francophones”.
Dl Mihai Androhovici a prezentat publicului motivația întâlnirii și a invitat participanții să viziteze, la parterul școlii, după parcurgerea temei propuse, colecția sa particulară de timbre si mascote dedicate JO.
Dna Sanda-Maria Ardeleanu, invitată prima să ia cuvantul, a pledat pentru importanța sportului, a motivat implicarea AFS în acest proiect cu LPS, amintind intenția de a organiza în perioada mai-iunie 2024 sub genericul ”Mini-jeux olympiques Paris-Suceava” a trei activități, o cupă la înot, crosul Sucevei și o cupă la atletism.
Discursul a împletit evocarea celui care a inițiat JO, baronul Pierre de Coubertin, cu implicarea AFS în acest mare eveniment așa cum românii și francezii au dezvoltat în timp relații de colaborare și prietenie durabile.
Elevii participanți au putut-o vedea pe cantăreața elvețiană, Sophie de Quay, care a compus imnul AFS și un alt material video cu activități desfășurate la alianță.
Dna Cristina Cassandra a vorbit despre parcursul său sportiv, despre participarea la două ediții a JO, despre atmosfera din satul olimpic și despre premiile obținute. Publicul, impresionat, surprins de palmaresul invitatei, a aplaudat intens, cu bucurie și în semn de mulțumire.
Sportiva a răspuns la întrebările tehnice ale elevilor și profesorilor aflati în sala.
Activitatea din aula liceului s-a încheiat cu intervenția dnei director Cristina Lohănel care a apreciat importanța temei și realizarea ei remarcabilă.
Colectia dlui prof Mihai Androhovici a fost deosebit de interesantă, inedită și instructivă.
Felicitări organizatorilor pentru o activitate remarcabilă!