Comunicat de presă 24.02.2024

Vineri, 23.02.2023, ora 12.00, în cadrul proiectului Itinéraires francophones, Alianța Franceză din Suceava în colaborare cu Asociația Seniorilor Bucovineni a organizat activitatea Mon peintre préféré, coordonată de prof. gr.I Tamara Sabin, membră AFS, și prof.gr.I ing. Angela Nesteriuc, președintă ASB.
Activitatea a reunit seniori francofili care au îmbinat armonios dialogul despre artă cu preferințele personale pentru anumiți pictori francezi susținute prin imagini sau video-uri preluate din spațiul virtual.
Opiniile participanților au reliefat că pictura apare ca un dans vizual al imaginației ce ne poartă într-o lume diferită, marcată de creativitate, emoții, gânduri și sentimente redate prin linii, forme, culori și texturi.
După o trecere în revistă a curentelor din pictura secolelor 16-20, a urmat o pledoarie pentru creațiile lui Césanne, Matisse, dar și pentru pictura abstractă a artistei contemporane Âme Sauvage, care, după opinia lui Jean-Paul Gavard-Perret, ”este o odă adusă vieții”. Umilă și pasionată, artista permite spectatorului care asistă la creația sa să resimtă imediat o energie imensă, palpabilă din primul contact vizual. Universul său pendulează între vis și realitate, totul devenind posibil, bucuros, fericit.
Artista testează coloritul, îndrăznește asociații prin care caută să exprime culorile vieții.
Âme Sauvage (n. 1986) se consacră picturii la 20 de ani și are tablouri vândute în Franța, dar și în America, Anglia, Canada, China, Germania, Elveția, Portugalia, Polonia, Belgia.