Comunicat de presă 24.03.2024

Vineri, 22 martie 2023, ora 16.00, în cadrul proiectului Dialogues francophones, Aurélie Poc, lector de franceză la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, a fost gazda unei noi întâlniri cu francofonii și francofilii suceveni care doresc converseze pe teme referitoare la spațiului francofon.

Prima sa invitată a fost profesoara de franceză Elodie Jamain, stabilită în Canada de mai bine de 10 ani. Discuția cu publicul prezent la Alianța Franceză din Suceava a debutat cu evocarea aspectelor cunoscute despre această țară, după care a urmat o prezentare a Canadei şi a regiunii Quebec: așezare geografică, simboluri, gastronomie, personalități din diferite domenii de activitate, atractii turistice. Un interes deosebit l-a constituit dialogul despre diferențele lingvistice (lexicale, fonetice) dintre franceza standard și limba franceză vorbită de canadieni.

O a doua invitată, Sokaïna Tahiri, ne-a introdus în atmosfera plină de farmec a Marocului. Participanţii au descoperit aspecte specifice acestei ţări şi au schimbat impresii despre elementele prezentate.

Intervențiile drei Leily Turcat, masterandă a Universității Campagne-Ardenne, Franța, și stagiară a AFS, au adus un plus de informatii, mult apreciate de publicul existent la activitate, studenți ai Universității ”Ștefan cel Mare” și elevi ai Colegiului Național ”Petru Rareș” însoțiți de dna profesor Anca Brăescu.

Activitatea Dialogues francophones va continua în luna aprilie, cu noi subiecte referitoare la actualitatea francofonă.