Ziua Europeană a Limbilor sărbătorită la Alianţa Franceză din Suceava

Ziua Europeană a Limbilor sărbătorită la Alianţa Franceză din Suceava

 

Ziua Europeană a Limbilor Străine a fost sărbătorită de Alianţa Franceză în parteneriat cu mai multe instituţii de învăţământ din Suceava.

Astfel, pe data de 26 septembrie, dna profesor DHC Sanda-Maria Ardeleanu, preşedinta de onoare AFS, a participat la Ziua Europeană a Limbilor desfăşurată la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” sub denumirea de Cocktail Cultural. Activitatea se află la cea de-a VII-a ediţie şi a avut ca parteneri 11 şcoli din judeţul Suceava, Alianţa Franceză din Suceava, Institutul Bucovina, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Teatrul Municipal „Matei Visniec” şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Socială. Scopul activităţii coordonate de dna profesoară Călin Ioana a fost cel de a promova învăţarea limbilor moderne nu doar ca elev, ci şi ca adult, nu doar în cadrul scolii, ci şi în afara acesteia. 

O altă activitate dedicată Zilei Europene a Limbilor şi desfăşurată sub egida Alianţei Franceze din Suceava a fost „Diversitatea limbilor europene” şi a avut loc la Şcoala Gimnazială Oniceni sub coordonarea dnei profesoare Iulia Samson.

Elevii clasei a V-a au asistat la prezentarea intitulată „Ziua Europeană a Limbilor – 26 septembrie”, în urma căreia au conștientizat faptul că este important să cunoaștem măcar o limbă de circulație universală, dar și faptul că doar câteva cuvinte cunoscute în limba unei țări pe care o vizităm ne ajută să creăm punți de legătură cu oamenii locului.  Elevii clasei a VII-a au scris cărți poștale cu mesaje în limbile țărilor membre UE, cărți poștale adresate Uniunii Europene, având ca temă „Les langues européennes en fête”. Elevii claselor a VI-a și a VIII-a au fost încântați să își exerseze abilitățile lingvistice având la dispoziție activitățile propuse pe platforma dedicată a Consiliului Europei. Amintim aici „Multilingual tongue twister challenge”, „Călătoria lingvistică a Larei prin Europa”. Activitatea a fost o sărbătoare a bucuriei de învăța cuvinte noi, de a afla lucruri noi, de a promova bogăţia lingvistică şi culturală a Europei, bogăţie care trebuie păstrată şi cultivată în sala de clasă și în afara ei.

Tot în săptămâna dedicată limbilor Europei, pe data de 28 septembrie, dna lector dr. Mariana Şovea, directoarea Alianţei Franceze, a participat la Ziua Limbii Franceze la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, o instituţie de învăţământ cu care Alianţa Franceză din Suceava a derulat numeroase activităţi şi proiecte în parteneriat.

Cu această ocazie, elevii colegiului au prezentat activităţi şi proiecte francofone desfăşurate în anul 2022, precum şi mai multe momente artistice – recitaluri de poezie şi cântece franceze, un moment de karaoke, etc. Activitatea face parte din Săptămâna Limbilor Străine la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, prin care liceul sucevean sărbătoreşte multilingvismul şi diversitatea culturală europeană.