Comunicat de presă 30.05.2024

Miercuri, 29 mai 2024, ora 17.00, în cadrul După-amiezilor francofone la Suceava, Alianța Franceză din Suceava, în colaborare cu Liceul cu Program Sportiv Suceava a organizat activitatea Les Petits Princes de nos jours coordonată de doamna prof. dr. Sveica Loredana.

Manifestarea a reunit un număr de 14 elevi ai Liceul cu Program Sportiv Suceava din clasele a V-a sportivi şi a IX-a filologie, care au reluat într-o manieră stilizată și adaptată zilelor noastre principalele teme filosofice ale romanului Micul prinț, creația autorului Antoine de Saint-Exupéry (1943). Elevii au încerca  sa răspundă la câteva întrebări legate de această poveste (mesajul filosofic, simbolistica, lecția pe care ne-o transmite tuturor indiferent de vârstă, morala) în maniera simplă și emoționantă a cărții prin momente de dans (Birtoi-Obreja Ariana, Ciuhan Ioana, Condorovici Iulia, Munteanu Bianca din IX filologie),  lectură a unor fragmente de text (Precub Denis, Donciu David, Dascalu Iosif, Cirlan Augustin din clasa a V-a sportiv), recitare (Tatarau Medeea din clasa a V-a sportiv), scenete (Ciobanu Bogdan, Simionescu Fabian din IX filologie și Moldovan Tudor din VI sportiv), cântec (Coresciuc Nicoleta din IX filologie), toate acompaniate de derularea, pe fundal, a unor imagini conținând expoziția de desene realizată de elevii clasei a V-a sportivi. Activitatea a fost moderată de elevul Manzalica Andrei (XI filologie), ea marcând și debutul trupei de teatru în limba franceză a Liceului cu Program Sportiv Suceava.

            Prin activitatea propusă, doamna profesor Sveica Loredana Gabriela şi-a propus să atragă interesul elevilor înspre spațiul cultural și civilizațional francez, dar mai ales, spre literatura franceză. Elevii s-au familiarizat astfel cu cartea în model clasic sau electronic, cu filmul francez titrat și netitrat.

Pentru ca în final nu vezi cu adevărat cu ochii, ci cu inima.