Comunicat presă – 03.10.2022

Miercuri, 5 octombrie 2022, ora 18:00, Alianța Franceză din Suceava reîncepe seria manifestărilor organizate în cadrul După-amiezilor francofone cu o nouă întâlnire on-line destinată promovării cântecului francez și francofon, Le chanteur du mois/Cântărețul lunii.

Activitatea, concepută sub forma unui interviu cu un interpret/ă francofon/ă, care s-a remarcat deja în peisajul muzical actual, este animată de Frederic Castel, profesor la Universitatea din Reims, Franța, și prezentatorul uneia din cele mai ascultate emisiuni muzicale franceze on-line – On allume les étoiles/Aprindem stelele. Pasionat de muzica franceză, Frederic Castel a organizat deja numeroase concerte în cadrul asociației Chants de Goutières din Chaumont și este responsabil cu organizarea festivalurilor de muzică care au loc la Troyes, în regiunea Champagne.

Invitata lunii octombrie este tânăra cântăreaţă Leonor Bolcatto, o voce dulce şi melodioasă, care se exprimă cu sinceritate şi emoţie despre „poezia lucrurilor mărunte”, aşa cum afirmă Francis Panigada în cotidianul cântecului francez Nos Enchanteurs.

Gurmandă de muzică şi de cuvinte, Leonor Bolcatto şi-a construit identitatea artistică prin exersarea unei pluralităţi de stiluri: după un bacalaureat muzical, începe să studieze muzica tradiţională mongolă şi turcă, pentru a se specializa, în final, la Sorbona, în cadrul unui master despre muzica din nord-estul Argentinei. În paralel cu studiile, ea îşi lucrează vocea în cadrul diferitelor coruri de muzică clasică, ansamblului medieval şi celui de muzici tradiţionale de la Sorbona dar şi al grupului de rock condus de Manu Rivière.

La 25 de ani, în cadrul unui atelier de formare, scrie şi interpretează primul său cântec, moment care marchează debutul său de compozitoare şi interpretă. Susţine primul concert solo în 2016 şi se lansează în industria cântăreţilor independenţi prin recitaluri de tip café-concert. Printre melodiile sale cele mai cunoscute amintim Les allumeuses d’étoiles, Ma reine, ma sorcière, Serre-moi, Mamie, etc.

Întâlnirea francofonă din această săptămână își propune să aducă mai aproape de publicul francofon o artistă feminină şi feministă, nostalgică şi revoltată, pe care vă invităm să o descoperiți pe parcursul unei ore de discuții despre procesul de creație și provocările vieții de artist.

Linkul de participare la această întâlnire on-line este https://meet.google.com/dwv-wucw-pao şi este disponibil atât pe adresa de facebook a Alianței Franceze din Suceava: https://www.facebook.com/Alliance-Francaise-de-Suceava-100509888805151 cât și pe site-ul Alianței Franceze din Suceava: https://afsuceava.ro. Activitățile se adresează tuturor categoriilor de public și sunt gratuite.