Festivalul Filmului Francez (FFF) din România celebrează anul acesta 25 de ani de existență. 12 orașe din țară: București, Cluj Napoca, Iași, Timișoara, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș și Suceava, vor primi, în perioada 1 – 11 iulie, proiecții ce vor avea loc în săli de cinema sau spații culturale și în aer liber, cu respectarea normelor sanitare care să garanteze siguranța spectatorilor, dar și online, pentru prima dată în istoria festivalului.
La Suceava, între 1 și 4 iulie, va avea loc cea de a treia ediție a FFF în Bucovina. Auditoriumul „Joseph Schmidt” va găzdui evenimentul, îmbogățit cantitativ, cu câte 2 filme în fiecare seară.
Organizatorii serilor de film francez la Suceava sunt: Institutul Francez din România, Alianța Franceză din Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Casa de Cultură a Studenților. Ecuația care stă la baza selecției de film este 25=5×5: 5 secțiuni cu câte 5 filme fiecare, pentru a marca 25 de ediții ale celui mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naționale.
Festivalul Filmului Francez și-a propus, încă de la primele ediții, să pună în lumină vocile noi ale cinematografiei franceze. Competiția Tinerelor Talente – Lungmetraj conține 5 titluri de debut care s-au impus în circuitul festivalier internațional al ultimului an și care vor concura pentru Premiul Publicului. Spectatorii vor putea vota după vizionare, dar și online, filmele din competiții putând fi accesate din toată țara pe platfoorma Eventbook, între 5 și 9 iulie. Tinerii regizori și tinerele regizoare vor răspunde întrebărilor publicului în cadrul unor întâlniri virtuale, organizate după proiecțiile filmelor la București.
O secțiune nouă în cadrul Festivalului este Competiția Tinerelor Talente – Scurtmetraj care întărește angajamentul festivalului față de creația noului val de cineaști francezi și care propune 5 titluri scurte, dar cu un parcurs festivalier deosebit.
De la filme de animație la documentare, trecând prin ficțiune și experimental, aceste titluri uimesc prin diversitatea, îndrăzneala și creativitatea lor. Câștigătorul va fi desemnat de un juriu format din trei tineri critici de film, Flavia Dima, Georgiana Mușat și Victor Morozov, și va fi recompensat cu o rezidență de creație în cadrul programului Résidence de poche/Rezidență de buzunar al Institutului Francez din România.
Carte Blanche pentru 5 cineaști români este cea mai specială noutate a acestei ediții aniversare, dedicată cinefililor dornici să revadă titluri de referință semnate de Maurice Pialat, Bertrand Blier sau Robert Bresson, dar și filme care au scandalizat publicul Festivalului de la Cannes la vremea lor, ca „Traité de bave et d´éternité” al lui Isidor Isou, în 1951, sau „Holy Motors” al lui Leos Carax, în 2012. Pentru a celebra legăturile profunde care unesc cinematografia franceză de cea română, Adina Pintilie, Radu Jude, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu și Cristi Puiu ne fac onoarea de a propune și de a introduce în fața publicului câte un film francez care i-a impresionat sau i-a inspirat în mod deosebit.
Cu a cincea și ultima secțiune, retrospectiva online La Meilleur du Festival du film français, Festivalul își onorează lunga istorie și propune spectatorilor să (re)vadă 5 filme din edițiile sale anterioare, care au marcat debutul unor regizoare și regizori ce s-au impus între timp ca nume inconturnabile: Rebecca Zlotowsky cu Grand Central, Agnès Jaoui cu Le Goût des autres, Céline Sciamma cu Naissance des pieuvres.
La Suceava, pe 1 iulie, ora 2000, vom viziona filmul Antoinette dans les Cévennes, categoria Panorama; vineri, 2 iulie, ora 1830 – L´Argent (introdus de Corneliu Porumboiu; la ora 2000 – Le Discours (la categoria Panorama); sâmbătă, ora 1800: Les deux amis (la categoria Le Meilleur); ora 2030 – lungmetrajul, Au nom de la Terre; duminică, 4 iulie, ora 1800 – Hippocrate (categoria Le Meilleur) și la 2030 – Van Gogh (categoria Carte Blanche).
Toate filmele sunt în limba franceză, subtitrate în română. Intrarea este liberă. Vă așteptăm la film! Nu puteți rata acest eveniment cultural de excepție!