Le Chanteur du mois, 11 ianuarie

Miercuri, 11 ianuarie 2023, ora 18:00, Alianța Franceză din Suceava continuă seria manifestărilor organizate în cadrul După-amiezilor francofone cu o nouă întâlnire on-line destinată promovării cântecului francez și francofon, Le chanteur du mois/Cântărețul lunii.

Activitatea, concepută sub forma unui interviu cu un interpret/ă francofon/ă, care s-a remarcat deja în peisajul muzical actual, este animată de Frederic Castel, profesor la Universitatea din Reims, Franța, și prezentatorul uneia din cele mai ascultate emisiuni muzicale franceze on-line – On allume les étoiles/Aprindem stelele.

Invitatul lunii ianuarie este artistul Frédéric Bobin, un cântăreţ cu o bogată carieră în domeniul muzical, care debutează în 2003, la Lyon, cu o serie de cântece scrise în colaborare cu fratele său, Philippe. Primele sale apariţii scenice sunt însoţite şi de primele premii muzicale – Premiul juriului şi Premiul oraşului Paris la concursul de debut George Brassens.

În 2007 pleacă în Senegal unde semnează, împreună cu compozitorul Laforest, muzica spectacolului de dans contemporan The Scales of Memory, prezentat în Europa şi Statele Unite. La întoarcerea din Africa, lansează albumul Singapore (2008), un album bine primit de public şi critică, pentru care va primi mai multe premii, printre care Premiul publicului la concursul destinat artiştilor în curs de consacrare Rencontres Matthieu Côte (2009) şi Premiul juriului la festivalul Voix de Fête de la Geneva (2010).

În 2012, Frédéric Robin înregistrează Le Premier Homme pentru care va primi, în anul următor, Premiul Marc Robine. În 2014, face parte dintre cei 42 de artişti care participă la Maratonul cântecului care are loc la Alhambra. Participă la numeroase concerte în Franţa şi în străinătate (Quebec, Polonia, Elveţia….), dar şi la festivaluri şi proiecte culturale.

În 2018 lansează albumul Les Larmes d’Or, care va rămâne mai multe în luni în Topul radiourilor Reţelei Quota şi îi va aduce interpretului o apariţie pe coperta revistei de actualitate muzicală Hexagone.

            În prezent, Frédéric Bobin este unul din interpreţii consacraţi, cu sute de concerte alături de artişti francezi renumiţi şi cu participări la festivaluri prestigioase. Cântecele sale transmit melancolie şi tandreţe, sunt o adevărată “poezie solară” pentru suflet. Printre melodiile sale cele mai cunoscute amintim: Tant qu’il y aura des hommes, Ephémère, Singapour, Le soir tombe…

Întâlnirea francofonă din această săptămână își propune să aducă mai aproape de publicul francofon un interpret şi compozitor sensibil şi sobru în acelaşi timp, care emoţionează publicul cu fiecare melodie compusă şi pe care vă invităm să îl descoperiți pe parcursul unei ore de discuții despre procesul de creație și provocările vieții de artist.