Les après-midi francophones – la Francophonie dans la communauté – 19.01.2022

Miercuri, 19 ianuarie 2022, ora 18:00, Alianța Franceză din Suceava continuă seria activităţilor derulate în cadrul proiectului  “Les après-midi francophones – la Francophonie dans la communauté”, cu întâlnirea online „Echange de bonnes pratiques et coopération francophone”/ „Schimburi de bune practici și colaborări francofone”, în care invitați sunt reprezentanții a două colegii sucevene – Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” și Colegiului Național „Mihai Eminescu”.

Elevii francofoni ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, coordonați de  prof. dr. Munteanu Petronela, vor disemina cu această ocazie activitățile interculturale organizate în cadrul parteneriatului școlar european Erasmus+ K2 „Juliet – Women Open to Modern European Nations”, reconfirmând importanța studierii limbii franceze pentru facilitarea accesului la acest tip de experiență internațională și pentru consolidarea dimensiunii europene în domeniul educației. Cooperarea din cadrul acestui proiect european, precum și schimbul de bune practici între instituțiile implicate, vor fi evidențiate prin miniexpoziții tematice, afișe, filmulețe, activități artistice și educative ce corespund viziunii de dezvoltare a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, care promovează și valorizează diversitatea culturală și lingvistică.

Elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” Suceava, coordonați de prof. dr. Hetriuc Cristina, vor disemina activitățile desfășurate în cadrul stagiului de formare pentru profesori și elevi – „La Rentrée francophone”, organizat de Alianța Franceză în luna actombrie 2021. Ei vor prezenta „Les Marmites francophones” – capsule video realizate în timpul preparării rețetelor preferate și destinate învățării limbii franceze cu ajutorul gastronomiei. Activitățile prezentate subliniază importanța utilizării demersului acțional în învățarea limbilor străine precum și a utilizării unor metode inovative, bazate pe implicarea elevilor și utilizarea diferitelor tipuri de documente autentice.

Ambele prezentări de proiecte francofone și exemple de bune practici indică orientarea  demersului didactic al profesorilor suceveni de limba franceză spre o educație complexă, formală și informală, bazată pe acceptare, toleranță, solidaritate, dar și cooperare, prin intermediul parteneriatelor școlare locale, regionale și internaționale.

În fiecare miercuri, activitățile tematice ale Alianței Franceze pot fi urmărite pe adresa de facebook a Alianței Franceze din Suceava: https://www.facebook.com/Alliance-Francaise-de-Suceava-100509888805151 și pe site-ul Alianței Franceze din Suceava: https://afsuceava.ro. Activitățile se adresează tuturor categoriilor de public și sunt gratuite.