Primul stagiu de formare în teatru francofon, la Suceava

În perioada 5-7 iulie 2021, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, va avea loc primul stagiu de formare în teatru francofon organizat în municipiul-reședință de județ. Reprezentanța Organizația Internațională a Francofoniei la București propune o întâlnire a profesorilor de franceză, dar și a elevilor înscriși la Școala de vară francofonă, cu Jan Nowak, actor și formator în domeniul teatrului francofon, care va realiza mai multe ateliere de teatru pentru adulți și copii.

Profesor de limba franceză, actor, dramaturg, traducător și editor, Jan Nowak descoperă, în 2007, în calitate de cel mai bun actor al Festivalului de Teatru Universitar în limba franceză de la Cracovia, festivalul de teatru OFF de la Avignon, întâlnire care îi marchează traseul profesional. În 2009, el creează o nouă metodă de învățare prin teatru și fondează la Poznan, în Polonia, „La scène de Molière”/„Scena lui Moliere”, prima școală de învățare a limbii franceze prin teatru, care devine ulterior DrameducationCulture et Education Théatrale Linguistique, o organizație având drept obiectiv promovarea teatrului și dramaturgiei francofone contemporane în Polonia.

În 2015, creează programul „10 sur 10 – pièces francophones à jouer et à lire”/ „10 din 10  – piese francofone de jucat și de citit”, un program educațional complex, prin care, în fiecare an, autori francofoni din toate colțurile lumii se întâlnesc pentru a scrie 10 piese de teatru de 10 pagini, cu 10 personaje, special create pentru un public tânăr, francofon, care studiază limba franceză. Primește numeroase premii, care ilustrează multiplele sale domenii de interes: Premiul GADIF jeunesse pentru activitatea sa în slujba francofoniei poloneze, Premiul traducerii acordat de Federația Wallonie-Bruxelles pentru munca sa de traducător de teatru francofon, Premiul Richelieu-Senghor.

               Stagiul pe care Jan Nowak îl va susține la Suceava face parte din proiectul „Découvrir le français dès le plus jeune age”/„Să descoperim franceza de la o vârstă cât mai fragedă” inițiat de Centrul de Reușită Universitară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, sub egida Agenției Universitare a Francofoniei. Alături de Centrul de Reușită Universitară, organizatorii primului stagiu de formare în teatru francofon la Suceava sunt Alianța Franceză la Suceava și Teatrul Municipal „Matei Vișniec”. Stagiul de formare este gratuit în limita locurilor disponibile. Profesorii de limba franceză interesați se pot înscrie prin trimiterea unui CV și a unei scrisori de motivație la adresa aliantafrancezasv@gmail.com,  în perioada 19-30 iunie.