Prin Alianța Franceză, Festivalul Filmului Francez ajunge din nou la Suceava, cu o ediție aniversară, de vară 27.04.2021

Festivalul Filmului Francez (FFF) din România celebrează în acest an ediția cu numărul 25. La Suceava, evenimentul se va desfășura între 4 și 8 iulie, când cinefilii vor fi invitați la întâlnirea anuală cu cele mai noi și remarcabile filme franceze, într-o ediție aniversară, de vară. Proiecțiile vor avea loc în Auditoriumul Joseph Schmidt din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, cu sprijinul Casei de Cultură a Studenților, cu respectarea normelor sanitare care să garanteze siguranța spectatorilor, dar și online, pentru prima dată în istoria festivalului.

5 x 5 = 25. Aceasta este ecuația propusă spectatorilor: 5 secțiuni cu câte 5 filme fiecare, pentru a marca 25 de ediții ale celui mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naționale. Fidel lungii sale istorii și secțiunilor devenite clasice, Festivalul aduce totodată o mulțime de noutăți în această ediție. Competiția Tinerilor Talente – Lungmetraj pune în lumină, ca în fiecare an, vocile noi ale cinematografiei franceze, prin cinci titluri de debut remarcabile care vor concura pentru Premiul Publicului, constând în acest an într-o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez regizoarei sau regizorului filmului câștigător, dar și un pachet de sprijin financiar acordat de TV5 Monde distribuitorului român care va alege să aducă filmul pe ecranele din cinematografele autohtone. Pentru prima dată, filmele din competiție vor fi disponibile și online, pe platforma Elvire Chez Vous, între 5 și 9 iulie, astfel încât să poată fi vizionate și votate de un public cât mai numeros. Printre titlurile în premieră națională confirmate deja în această secțiune se regăsesc Slalom de Charlène Favier și Seize Printemps de Suzanne Lindon, ambele incluse în selecția oficială Cannes 2020 și alte peste 20 de selecții în festivaluri majore de film din lume, dar și Au nom de la terre, lungmetrajul de debut al lui Edouard Bergeon, inspirat din povestea familiei sale și care a atras peste 2 milioane de spectatori în cinematografele franceze în toamna lui 2019.

Competiției de lungmetraj i se adaugă în acest an o secțiune nouă, Competiția Tinerelor Talente – Scurtmetraj, care propune cinci titluri cu un parcurs festivalier deosebit. Un juriu de trei tineri critici de film – Flavia Dima, Georgiana Mușat și Victor Morozov – va desemna câștigătorul acestei secțiuni, premiul constând într-o rezidență de creație în cadrul programului Résidence de Poche al Institutului Francez din România, care oferă cadrul ideal pentru dezvoltarea unui proiect de lungmetraj.

În Panorama filmelor anului, secțiunea clasică ce regrupează succesele recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, vor predomina comediile. Avem nevoie să ne bucurăm, să ne emoționăm și să râdem, împreună! Printre titlurile prezentate în premieră națională se numără Adieu les cons de Albert Dupontel, marele câștigător la Premiile César ale industriei franceze de film în 2021, cu 7 trofee printre care „Cel mai bun film”, distribuit de Independența Film și Un Triomphe de Emmanuel Courcol, desemnat „Comedia Anului” la European Film Awards 2020 și distribuit în România de Bad Unicorn.

O altă secțiune nouă este Carte Blanche pentru 5 cineaști români, în cadrul căreia Adina Pintilie, Radu Jude, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu și Cristi Puiu ne fac onoarea de a ne propune fiecare câte un film francez, de patrimoniu sau mai recent, care i-a impresionat sau i-a inspirat în mod deosebit.

De la primele sale ediții și până în prezent, Festivalul Filmului Francez a acordat o atenție deosebită noilor generații de cineaști francezi, aducând filmele acestora în fața publicului din România. A cincea și ultima secțiune, Le Meilleur du FFF, vă propune să (re)vedeți 5 filme din edițiile anterioare ale Festivalului, care au marcat debutul unor regizoare și regizori ce s-au impus între timp ca nume inconturnabile.

Aceste filme vor fi disponibile înainte de Festivalul propriu-zis, online, pe platforma Elvire Chez Vous, timp de 24 de ore fiecare, vizibile de pe întreg teritoriul României. Primul este Grand Central de Rebecca Zlotowski, prezentat în premieră în România în 2014, în ediția cu numărul 18, când a câștigat și Premiul Publicului.

Vizionarea online va începe pe 30 aprilie, la ora 18.00, iar biletele sunt deja disponibile pe Eventbook: https://eventbook.ro/film/bilete-elvire-chez-vous-grand-central

Detalii suplimentare despre locații, date și alte surprize din program vor fi anunțate în curând.

Până atunci vă invităm să descoperiți clipul aniversar al celei de-a 25-a ediții a Festivalului: http://bit.ly/FFFaniversar

Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România, prezentat de Orange și având drept parteneri Groupama Asigurări și Carrefour România.