Stagiu de formare în „Jurnalism antreprenorial” la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

O primă sesiune de formare în „Jurnalism antreprenorial” va fi organizată în 10 și 11 mai 2021, în partenariat cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Casa de Cultură a Studenților din Suceava, cu sprijinul Reprezentanței Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) pentru Europa centrală și orientală.

Proiectul constă în formarea de studenți în jurnalism (mass-media) și/sau de jurnaliști, precum și de cadre didactice și alți formatori în domeniul creării unui organism media. Obiectivul principal este promovarea creării de media independente și urmărirea unor inițiative concrete ca urmare a acestui stagiu de formare.

Stagiul se va desfășura pe durata a două zile și va permite abordarea unor subiecte, precum: contextul global privind mass-media, lipsa lor cronică de resurse, cu exemple; mass-media locale, cadrul economic și politic, ținta sau țintele potențiale; ce tip de mass-media? print/online, audiovizual – ce format? periodicitate, suport, ergonomie, grafism…; ce model economic? parteneriate, abonamente, donații, publicitate…; a gestiona o structură: furnizori, contabilitate etc.; resurse financiare paralele – intervenții punctuale în mass-media locale, mediere pentru diverse instituții, învățământ etc.; ce surse de informare și de inspirație să urmezi:  site-uri, bloguri (proiecții video); o parte „de introspecție”: de ce să-ți dorești să creezi un organism media? cum să conviețuiești cu propriul organism media? ce evoluție să-i imprimi ? etc.

Stagiul de formare în „Jurnalism antreprenorial” se va desfășura în auditoriul Joseph Schmidt al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava în 10 și 11 mai 2021, între orele 9:00-12:30 și 14:00-17:00 și va fi asigurat de Asociația Regard, o asociație românească ce administrează organismul de presă Regard (www.regard.ro). Președintele acesteia, Laurent Couderc, este jurnalist cu 20 de ani de vechime. De trei ani, el este și lector invitat la Facultatea de Jurnalism a Universității din București, unde predă modulul „Jurnalism antreprenorial”.