Valori ale literaturii franceze azi

Sâmbătă, 29 mai 2021, ora 12:00, în Spațiul expozițional al Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava are loc evenimentul ”Valori ale literaturii franceze de azi”  care presupune o lansare de carte, un recital de poezie, dialogul cititorilor cu autorii volumelor prezentate și o sesiune de autografe.

Organizatorii sunt: Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, l’Institut Français de Roumanie à Iași, Editura „Știința” din Chișinău, Editura „Cronedit” din Iași, Alianța franceză Suceava.

Invitații, personalități ale căror opere sunt prezentate publicului sucevean de către dna Elena Brândușa Steiciuc și dl Valeriu Stancu, sunt dna Muriel Augry, poetă și prozatoare franceză, directoarea Institutului Francez din Iași și dl Sylvestre Clancier, scriitor francez, președintele Academiei „Mallarmé”. Ei sunt însoțiți de dna Mariana Stancu, traducător și editor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, director al Editurii Cronedit și de dl Valeriu Stancu, scriitor, traducător și editor, membru al Uniunii Scriitorilor din România. 

Deschiderea evenimentului este făcută de Carmen Veronica Steiciuc, manager al Teatrului Municipal „Matei Vișniec” – Suceava, scriitor și publicist la râdu-i.

Volumele Acest freamăt blând al absurdului, nuvele de Muriel Augry (Editura Știința, Chișinău / Editura Cronedit, Iaşi, 2021, traducere de Valeriu Stancu) și Encres lacérées / Cerneluri lacerate, poeme de Muriel Augry, grafică de Philippe Bouret (Editura Cronedit, Iaşi, 2020, traducere de Valeriu Stancu) sunt cele care surprind cu talent cotidianul și efemerul uman într-o notă de optimism sau răspund dialogului care unește ”poezie și ilustrație, text și caligrafie, verb și pensulă” (Emmanuel Pierrat).

Al treilea volum lansat, Les cordes de la vie / Corzile vieții, poeme de Sylvestre Clancier, (Editura Cronedit (PoeMondia), Iaşi / Editura Știința, Chișinău, 2020, traducere de Valeriu Stancu) cuprinde o serie de rememorări care ”ne reamintesc că moartea, în special, nu este mută și restituie tăcerii prestigiul său” (Hughes Labrusse).

            Recitalul poetic susținut de scriitorii Muriel Augry și Sylvestre Clancier a fost urmat de un dialog cu cititorii urmat de dedicații și autografe.