Vizita delegaţiei de la INSPE Reims, Franţa (partea 2)

Miercuri, 4 mai, delegaţia de la INSPE Reims, Franţa, a avut ocazia să viziteze o altă instituţie de învăţământ inclusă în proiectul de formare al stagiarilor francezi, şi anume Liceul tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni. Aici profesorii francezi au avut ocazia să vadă unitatea şcolară şi să se întâlnească cu echipa de profesori care a primit masteranzii din Reims. Echipa a descoperit şi alte instituţii locale precum Centrul Cultural şi Primăria din Dumbrăveni şi a avut o scurtă întâlnire cu primarul comunei.

Joi, 5 mai, a fost ziua întâlnirii cu direcţiunea şi echipa de profesori de la Şcoala gimnazială nr.1, un vechi partener al Alianţei Franceze din Suceava. Profesorii francezi au mulţumit tuturor pentru implicare şi au înmânat atestatele de participare la proiect. Ei au avut ocazia să vadă sălile de clasă în care au lucrat stagiarii şi să interacţioneze cu elevii. În ambele instituţii, s-au discutat noi proiecte şi posibilităţi de colaborare, care să continue şi să întărească parteneriatele existente.

Tot joi, delegaţia de la Reims a avut o întâlnire cu Rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava precum şi cu echipa de profesori de la Facultatea de Ştiinţele Educaţiei, în vederea demarării unor schimburi de studenţi în cadrul acordului Erasmus+ deja existent, dar şi iniţierii unor noi parteneriate didactice internaţionale.

Profesorii din Franţa au profitat de această vizită la Suceava pentru a aduce mai multe ajutoare pentru refugiaţii ucrainieni, constând din rechizite, medicamente şi obiecte de igienă donate de studenţii de la INSPE, care au dorit să se implice în această acţiune umanitară. Ajutoarele au fost donate magazinului pentru refugiaţi deschis la Observatorul Astronomic din Suceava.

Programul delegaţiei s-a încheiat cu o vizită culturală a mănănăstirile Voroneţ şi Humor, unde invitaţii au aflat câteva din elementele specifice acestor instituţii de cult, înscrise în patrimoniul cultural al UNESCO.