Comunicat de presă 06.05.2022

               Delegația generală Valonia-Bruxelles, în colaborare cu Alianța franceză din Suceava și „Marmites francophones”/ „Bucătăria francofonă” organizează concursul de selecție în vederea obținerii unei burse de studiu destinată profesorilor de limba franceză din județul Suceava.

               Obiectul concursului îl constituie realizarea unei capsule video de 5-10 minute, conținând un discurs în limba franceză, individual sau împreună cu elevii. Tema discursului este: „La salade des langues”/ „O salată de limbi” și este inspirată de realitatea limbii franceze, care primește cu generozitate cuvinte provenite din alte limbi în domeniul gastronomiei. Participanții la selecție trebuie să povestească devenirea cuvintelor prin intermediul unei rețete originale, într-o manieră ludică, dar și riguroasă din punct de vedere științific. Evaluarea documentului video va lua în considerare calitatea conținutului, pertinența sa în raport cu subiectul propus, elementele de fonetică, simțul artistic și calitatea produsului final (sunet, imagine).

               Rezultatele concursului vor fi publicate de către Delegația generală Valonia-Bruxelles vineri, 20 mai. În luna iunie, video-urile subtitrate vor fi postate pe site-ul Asociației „Les marmites francophones”. Câștigătorul va primi o bursă de vară pentru formarea în domeniul didacticii limbii franceze la Universitatea din Liège, Belgia, iar stagiul de formare va avea loc online, în perioada 1-12 august 2022.

               Asociația „Les marmites francophones”/ „Bucătăria francofonă”  își propune să contribuie la răspândirea patrimoniului culinar din țările francofone, în toată diversitatea și specificul lui, prin organizarea de stagii de formare de care publicul sucevean a beneficiat deja, anul trecut, cu ocazia activității „La rentrée francophone”. Paul Ernst a fost animatorul atelierului care a purtat numele de „Marmites francophones”/ „Bucătăria francofonă”, larg apreciat de profesorii de franceză din județul Suceava. Numeroase proiecte pedagogice și asociative au fost inspirate ulterior de această primă sesiune de formare.

               Pe lângă această bursă destinată profesorilor experimentați, Delegația generală Valonia-Bruxelles oferă și anul acesta o bursă de formare în didactica FLE pentru studenții de la Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava. Stagiul va avea loc online la Universitatea Liberă din Bruxelles, Belgia, în perioada 15 iulie-5 august și are ca obiectiv perfecționarea lingvistică și culturală a viitorilor profesori de franceză cu ajutorul unor ateliere de limbă și literatură franceză, dar și a unor activități de familiarizare cu patrimoniul cultural belgian.

               Este a cincea bursă de care vor beneficia studenții suceveni de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, care se vor putea înscrie în competiție în perioada 2-19 mai 2022. Regulamentul prevede, la fel ca și în anii trecuți, redactarea unui eseu în limba franceză pe o temă legată de francofonie. Concursul este organizat de Centrul de Reușită Universitară al Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava împreună cu Departamentul de Relații Internaționale.