Comunicat de presă 07.03.2024

Marți, 5 martie 2024, ora 17.00, Alianța Franceză din Suceava a continut seria de întâlniri cu scriitori şi autori francofoni suceveni, desfăşurată sub genericul Rencontres-lectures avec des écrivains francophones de Bucovine şi moderată de scriitorul şi artistul plastic Constantin Severin. Întâlnirea a avut-o ca invitată pe doamna prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, lingvist, semiotician, specialist în analiza discursului, director al Bibliotecii universitare și Președintă de onoare a Alianței Franceze din Suceava.

Tema întâlnirii a fost « De l’Unes Langue à l’imaginaire linguistique », o temă care a pus în valoare preocupările şi activitatea ştiinţifică remarcabilă a invitatei, care s-a remarcat prin cercetările în domeniul imaginarului lingvistic. De altfel, primul subiect abordat a fost cel al cercetării academice şi al modului în care a fost dezvoltată Şcoala de lingvistică suceveană, o şcoală care a constituit punctul de plecare pentru numeroşi cercetători din lumea întreagă şi care continuă să fie citată de personalităţi prestigioase din domeniul lingvisticii. 

Tema francofoniei a fost de asemenea intens evocată, invitata având numeroase publicaţii şi proiecte în acest domeniu. O expoziţie de carte de autor, dar şi de volume coordonate sau redactate în colaborare, a constituit baza permanentă de dialog şi lectură a evenimentului. La eveniment au participat personalităţi ale vieţii culturale sucevene, profesori, studenţi, dar şi membrii ai echipei Alianţei Franceze din Suceava. Întâlnirea s-a încheiat cu sărbătorirea a 3 ani de Alianţă Franceză la Suceava, dna profesor univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu fiind iniţiatoarea acestui proiect la Suceava.