Comunicat de presă 16.06.2024

Marţi, 11 iunie 2024, Alianța Franceză din Suceava a găzduit seminarul Crise de la vérité et imprévisibilité : approche sémiotique, susţinut de Juan Alonso Aldama, profesor la Universitatea Paris Cité din Franţa.

Cu ocazia acestei întâlniri, a fost prezentată una din cele mai recente apariţii editoriale ale autorului La tension politique: Pour une sémiotique de la conflictualité (L’Harmattan, 2023), care a constituit de altfel şi punctul de plecare al dezbaterii.

Prezentarea a fost structurată în jurul a patru elemente considerate de semiotician ca definitorii pentru perioada actuală, şi anume: problematica adevărului şi a cunoaşterii în momentele de criză, adevărul şi veracitatea în comunicarea populistă, populism şi minciună şi transparenţa ca strategie politică. Cunoscutul semiotician a demonstrat astfel, plecând de la numeroase exemple din spaţiul politic şi mediatic actual, că momentele de criză şi conflict duc la o modificare a discursului socio-politic şi a strategiilor de comunicare.