Comunicat de presă 17.06.2024

Miercuri, 12 iunie 2024, Alianţa Franceză din Suceava a găzduit dezbaterea intitulată „Repères de la littérature roumaine en France et au Portugal. Quelle(s) chances pour l’avenir de notre latinité commune ?” Invitaţii acestei manifestări culturale au fost José Manuel de Vasconcelos Ferreira, poet, critic literar, traducător şi traductolog (Portugalia) şi Jean Poncet, filolog, poet şi traducător (Franţa).

            Dezbaterea a fost moderată de lector univ. dr. Gina Puică de la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării şi a abordat aspecte referitoare la traducere în general şi la traducerea poeziei româneşti în special. Cei doi invitaţi au vorbit astfel despre relaţia privilegiată pe care o au cu limba română şi despre modul cum au descoperit această limbă prin intermediul traducerii, dar şi despre provocările meseriei de poet şi de traducător.

            În încheierea activităţii, elevi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”, coordonaţi de doamnele profesoare Petronela Munteanu şi Iulia Buraciuc au oferit publicului prezent un scurt recital de muzică franceză, care a completat muzica cuvintelor şi a recitalului poetic oferit de cei doi invitaţi. Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de o mini-expoziţie de pictură pe sticlă realizată de elevi de la acelaşi colegiu.