Comunicat de presă – 25.01.2024

Alianța Franceză din Suceava, în parteneriat cu Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Inspectoratul Școlar Județean, continuă anul acesta un amplu proiect de colaborare cu Institutul Național Superior al Profesoratului și Educației (INSPE) din cadrul Universității Champagne-Ardennes Reims, Franța, prin care 14 studenţi şi masteranzi francezi efectuează stagii de practică pedagogică în 14 instituții de învățământ din judeţul Suceava: Alianţa Franceză din Suceava, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Colegiul Național „Petru Rareș”, Școala gimnazială „Ion Creangă”, Școala gimnazială nr. 1, Şcoala gimnazială nr. 4, Colegiul tehnic „Al. I. Cuza”, Colegiul Naţional „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni, Școala gimnazială Ipotești, Şcoala gimnazială Bosanci, Şcoala nr.6 „Ioan Ciurea” Fălticeni.

Proiectul de colaborare a demarat în anul 2022, când, pentru prima dată, 19 studenţi francezi au susţinut cursuri în 9 şcoli din judeţul Suceava şi la Alianţa Franceză. În fiecare an, numărul unităţilor de învăţământ a crescut, ajungându-se în 2024 la 13 şcoli şi licee.

Studenții francezi care beneficiază în 2024 de această formare în cadrul proiectului de colaborare cu INSPE Reims sunt studenţi în anul III şi masteranzi în anul 1 la specializarea Métiers de l’enseignement, de l’éducation et de la formation/Meserii ale învățării, educației și formării (MEES) și fac parte din a treia generație de studenţi care au posibilitatea să aleagă filiera de predare în străinătate (option Enseigner à l’international), de unde și interesul de a urma un stagiu practic în unităţile de învăţământ din România. Această experiență pedagogică și culturală prevede o săptămână de asistență la orele susținute de profesorii români şi una sau două săptămâni de activități de predare în limba franceză, la diverse nivele de studiu. Programul include întâlniri de lucru, mese rotunde pe tema educaţiei (anul acesta, pe 31 ianuarie, la Alianţa Franceză din Suceava), participări la activități culturale și artistice, vizite organizate în municipiul şi judeţul Suceava.

Alianța Franceză din Suceava și INSPE Reims au avut, de-a lungul timpului, numeroase colaborări ştiinţifice şi didactice: cele două instituţii au depus în anul 2021 şi 2022, în parteneriat cu Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, un proiect Erasmus+ Teacher Academies. În anul 2024, INSPE Reims şi Universitatea „Ştefan cel Mare” vor fi din nou parteneri în cadrul unui proiect Erasmus+ destinat formării didactice a studenţilor de la Facultatea de Ştiinţele Educaţiei şi Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării.

Stagiul destinat studenţilor francezi a demarat luni, 22 ianuarie şi se va încheia pe data de 9 februarie 2024. În perioada 11-22 martie 2024, o nouă serie de studenţi masteranzi francezi se vor afla în unităţile de învăţământ sucevene.