„Franțuzoica” din școala de la țară

„Rencontres-lectures avec des écrivains francophones de Bucovine” este o activitate moderată de Constantin Severin, scriitor și artist vizual, la Alianța Franceză din Suceava. Prima invitată a întâlnirilor francofone a fost doamna lector univ. dr. Gina Puică, în luna decembrie 2023.

Sâmbătă, 13 ianuarie 2024, Constantin Severin, împreună cu participanții prezenți la sediul Alianței Franceze din Suceava, a intrat în dialog cu prof. univ. dr. Elena-Brândușa Steiciuc, critic, traducător literar, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a Societății Scriitorilor Bucovineni, invitata întâlnirilor francofone din luna ianuarie.

            A fost o întâlnire caldă, așteptată cu mare interes și emoție de prietenii Alianței Franceze din Suceava, pe tema „Francophonie et diversité”, care a prilejuit o incursiune în povestea unei personalități ce se confundă cu învățarea și transmiterea limbii franceze, doamna prof. univ. dr. Brândușa Steiciuc. Pornind de la povestea universitarei sucevene, dialogul a ajuns la universul sugerat de Patrick Mondiano în ultimul său roman „La Danseuse” (ed. Gallimard, 2023), dar și la cel al ororilor comuniste, suportate și demascate de scriitoarea Oana Orlea în romanul „Les années volées” (ed. Seuil, 1986)

            Aspecte ale carierei invitatei, primul contact cu limba franceză în familie prin mătușa sa, sora mamei, cunoscuta profesoară de franceză Maria Lazăr, cursurile universitare de la Iași și relaționarea cu nativii din Franța, problemele cauzate de cenzura comunistă au constituit momente de emoție puternică transmise auditoriului, care a fost provocat să-și amintească despre prima întâlnire cu limba și cultura franceză.

            Întoarcerea în timp, plăcerea începutului de drum plin de satisfacții dar și de greutăți, de decizii importante, au creat subiecte de comuniune și complicitate în rândul participanților în cadrul acestei activități destinate descoperirii de aspecte inedite din viața unor scriitori de inspirație francofonă.

Dna profesoară Elena Brândușa Steiciuc a fost „franțuzoaica” din școala de la țară „cu podele mirosind a gaz și cu sobe de teracotă maro, care îi ținea pe copii numai în cântece, jocuri, toate în limba din Hexagon”.

Nostalgia unui dascăl pasionat de limba franceză, care, prin atitudine și ținută, a marcat destinele și devenirea profesională ale multora dintre participanții la dialogul mediat de scriitorul Constantin Severin, a pregătit intrarea în universul romanelor lui Patrick Mondiano și Oanei Orlea.

Patrick Mondiano, autor prolific, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 2014, a lansat romanul „La danseuse”, invitata serii, dna Elena-Brândușa Steiciuc, mărturisind că a fost fascinată de lectura acestui scriitor încă de pe vremea lui Ceaușescu când, călătorind cu trenul, pe un frig cumplit, îl citea pe autorul francez care a constituit ulterior și tema aleasă pentru teza sa de doctorat.

O operă scăldată în umbră și lumină, romanul  „La danseuse” este o povestire fascinantă în care autorul amestecă timpul și nostalgia sa cu arta, considerând dansul și scrisul o formă de a crea „prezentul etern”.

Romanul scriitoarei Oana Orlea, Maria-Ioana Cantacuzino pe numele său real, nepoata lui George Enescu, „Les années volées”, ne transpune în atmosfera apăsătoare și nedreaptă a comunismului, care trebuia să distrugă intelectualii și oamenii înstăriți ai României. Autoarea însăși a fost victima regimului, fiind închisă la numai 16 ani pentru complot și acțiune subversivă împotriva statului pentru că a distribuit manifeste anticomuniste. Povestea este sinceră, crudă, dureroasă, expresia umilinței umane dusă la extrem.

Experiențe nefaste din perioada comunistă au fost evocate de către participanții la acest dialog cultural, iar doamna profesoară Elena Brândușa Steiciuc a relatat momentul în care s-a încercat racolarea ei de către securitate, pentru a deveni informator în schimbul plecării în Franța.

Activitatea s-a încheiat într-o notă optimistă datorată bucuriei de a fi construit un dialog inedit, între participanți din generații diferite.