Comunicat de presă 19.03.2024

Joi, 14 martie 2024, Alianta Franceză din Suceava şi Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava au organizat o excursie de descoperire a patrimoniului cultural al Bucovinei pentru echipa de studente masterande din cadrul INSPE, Reims, Franța, care efectuează un stagiu de practică în şcoli din judeţul Suceava în cadrul unor mobilităţi Erasmus.

Primul obiectiv a fost Muzeul Oului din Vama. Acesta cuprinde cea mai mare colecţie de ouă transformată în muzeu, atât din România cât şi din lume, fiind unic prin modul de organizare şi prin valoarea exponatelor. Întins pe o suprafaţă de 800 metri pătraţi, reuneşte în colecţie aproximativ 16.000 de ouă, atât din Bucovina, cât şi din alte 82 de ţări are lumii, din 5 continente. Colecţia aparţine prof. Letiţia Orşivschi Heiser, artist român recunoscut la nivel naţional şi internaţional, reprezentantă a României la târguri, saloane şi expoziţii internaţionale, multiplă laureată la concursurile internaţionale şi colaborator a numeroase muzee şi instituţii de cultură din ţară şi străinătate.

Rareș, fiul dnei Orșivschi, ne-a ghidat competent, iar la sfârșitul vizitei, a oferit studentelor, care au cumpărat ouă, explicații referitoare la semnificația desenelor, la simbolurile folosite şi la tehnica  realizării lor.

Masa de prânz, servită într-o atmosferă specific zonei, la restaurantul ”La Baciu”, a inițiat studentele în gastronomia românească.

Ultimul obiectiv al zilei a fost Mănăstirea Voroneț unde studentele au fost întâmpinate de Maica Elena. Aceasta a prezentat mănăstirea şi principalele repere ale construcţiei sale. Ctitoria lui Ștefan cel Mare (1457-1504), zidită în numai 3 luni și 3 săptămâni, mănăstirea devine un important centru de credință și cultură din Moldova medievală. Pictura interioară a bisericii datează în cea mai mare parte din timpul lui Ștefan cel Mare (1496), iar cea exterioară din timpul domniei lui Petru Rareș, fiind realizată la un înalt nivel artistic și socotită drept cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești. Mănăstirea este renumită pentru fresca Judecății de apoi, culoarea albastră specifică, inovația adusă de pictori, fiind numită pe drept cuvânt capela Sixtină a estului.