Comunicat de presă 22.03.2022

Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare”, Centrul de Reușită Universitară al USV și Alianța Franceză din Suceava, în colaborare cu Ambasada Franței în Republica Moldova, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din Chișinău și Direcția Județeană de Cultură Suceava, organizează webinarul internațional „Ferestrele imprevizibilului”, în cadrul proiectului Spațiul interuniversitar ca spațiu de dezbateri interculturale, coordonat de Profesor univ. DHC Sanda-Maria ARDELEANU și Profesor univ. dr. Habilitat Elena PRUS.

Joi, 24 martie 2022, ora 14.00, Sala de lectură din Corpul E al Bibliotecii USV va găzdui manifestarea intitulată „Ferestrele imprevizibilului”, ce va include în program:

  • Vernisajul expoziției de artă plastică „Imprevizibilul” a artistului plastic Cezar SECRIERU;
  • Dubla prezentare de carte a autoarei Elena PRUS : La Parisienne romanesque: mythe et modernité (Côte-Saint-Luc, Québec-Canada: Editura Peisaj, 2022, 263 p.) și Nobelul pentru literatură ca patrimoniu geocultural  (Iași: Cartea Românească Educațional, Colecția „Eseuri”, 2019, 123 p.).

La această întâlnire vor participa : Maria NEAGU, atașat de cooperare laAmbasada Franței din Republica Moldova, Mircea A. DIACONU, prof. univ. dr., Prorector USV, Elena-Brândușa STEICIUC, prof. univ. dr. USV, Efstratia OKTAPODA, conf. univ. dr., Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Dorina BUTUCIOC, dr., Asociația Internațională a Criticilor de Teatru, Tatiana CIOCOI, conf. univ. dr. hab., Universitatea de Stat din Moldova, Nicolae LEAHU, conf. univ. dr. hab., Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Maria PILCHIN, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău, Victoria FONARI, conf. univ. dr., Universitatea de Stat din Moldova. Moderatoarea întâlnirii va fi Sanda-Maria ARDELEANU, prof. univ. DHC, Directoarea Bibliotecii USV.

            Doamna Profesor univ. dr. Habilitat Elena PRUS este Prorector cu activitatea de cercetare științifică și proiecte interuniversitare la Universitatea Liberă Internațională din Chișinău, Republica Moldova și reprezintă un adevărat simbol al Francofoniei europene. Specialistă în literaturi francofone, membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova și România, fondatoare și coordonatoare a Colocviului Internațional Francopoliphonie din 2006 și a revistei Intertext din 2007, Elena Prus este autoare a peste 300 de articole, eseuri, cronici apărute în România, Franța, Canada, Statele Unite ale Americii, Italia, Republica Moldova. Printre volumele cele mai cunoscute, amintim: Poétique de la modalité chey Proust (1998), Le Prix Nobel pour la littérature comme patrimoine géoculturel (2019), La Parisienne romanesque: mythe et modernité (2022).

            Personalitatea doamnei Profesor univ. dr. Habilitat Elena PRUS este legată de peste 20 de ani de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava prin inițierea și participarea la numeroase proiecte comune, atât în domeniul francofoniei, cât și în sfera largă a culturilor și civilizațiilor europene, numele său fiind înscris în comitetele științifice ale unor manifestări organizate în spațiul românesc și internațional.

            În lucrările sale, Elena Prus are marele merit de a fi descris unele mituri moderne, asemenea mitului Parizienei, identificat în literatură, modă, modă, politică, pe suporturi diverse (presă, carte, imagine), în modele umane și materiale, ce țin de opinie și atitudine. Autoarea este o creatoare a universului feminin modern, o militantă rafinată și foarte delicată pentru emanciparea intelectuală a femeii, oriunde s-ar afla ea pe glob.

            Manifestarea „Ferestrele imprevizibilului” se înscrie în activitățile organizate cu ocazia Lunii Francofoniei la Suceava și se adresează publicului larg, care dorește să descopere noi prespective ale francofoniei instituționale și interuniversitare.