Comunicat de presă – 22.11.2021

Alianța Franceză din Suceava, în parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Centrul de Reușită Universitară și Biblioteca USV, organizează în data de 25 noiembrie 2021, în cadrul Salonului de carte „Alma Mater Librorum”, Ziua Internațională a Profesorului de Franceză (JIPF).

Acest eveniment cu largă rezonanță internațională reprezintă o bună ocazie, o dată pe an, de a saluta și de a le mulțumi tuturor celor care predau limba franceză și culturile francofone în întreaga lume. În România, această zi îi celebrează pe cei 6000 de profesori de limba franceză. În județul Suceava sunt onorați 302 profesori de franceză, dintre care 53 în municipiul Suceava, cărora le este dedicată ziua de 25 noiembrie.

Cu acest prilej, începând cu ora 16.00, în Holul Central al Corpului istoric A al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și în Sala de lectură periodice vor avea loc următoarele evenimente: vernisajul expoziției de afișe ale activităților francofone organizate de profesorii de limba franceză din județul Suceava; lansarea volumului Grammaire de la langue roumaine – Gramatica limbii române de V. Mircesco, ediție îngrijită de prof. univ. dr. Rodica Nagy; dezbaterea „Que lisent les ados?”/ „Ce mai citesc adolescenții?” cu participarea a 12 elevi și 3 profesori de la Liceul „Amboise Paré” din Laval, Franța; prezentarea proiectelor Librăriei M’Lire din Laval; lansarea numărului 5 al revistei Rythmes, couleurs et paroles francophones de promovare a limbii franceze, a civilizațiilor și culturilor francofone; prezentarea cărților și metodelor de franceză ale Centrului de carte străină Sitka (dna Mariana Guțu, reprezentant Sitka); înmânarea atestatelor eliberate de Organizația Internațională a Francofoniei la stagiul “La Rentrée francophone” ediția 2021 elevilor și profesorilor participanți.

            Manifestările înscrise în programul zilei de 25 noiembrie se vor desfășura sub sloganul „Vivent les profs de francais!”. Responsabilii acestui program sunt profesor DHC Sanda-Maria Ardeleanu, președinte de onoare al Alianței Franceze, lector univ. dr. Mariana Șovea, directoarea Alianței Franceze și Daniela Sandu, președinta Asociației Suceava-Laval „Curcubeul Succesului”.