Comunicat de presă 23.05.2022

Miercuri, 25 mai 2022, de la ora 16.00, în cadrul proiectului După-amiezile francofone la Suceava, Alianța Franceză din Suceava, organizează, în colaborare cu Școala Gimnazială din Preutești, activitatea Les visages de la France: 30 questions pour un champion/Diversitatea Franței: 30 de întrebări pentru un campion, coordonată de doamna profesoară Delia Rusu.

În cadrul acestei activități, elevii clasei a V-a vor face o călătorie imaginară în Franța, încercând să exploreze și să  descopere cât mai multe fațete ale acestei țări. Scopul activității va fi încurajarea copiilor de a învăța și utiliza limba franceză în diverse situații de comunicare, dar și dezvoltarea interesului pentru cultura și civilizația Franței. Elevii vor avea astfel ocazia, prin intermediul materialelor prezentate, să-și lărgească orizontul cunoașterii și, în același timp, să-și împrospăteze cunoștințele deja dobândite pe parcursul anului școlar.

Geografia, gastronomia, istoria, muzica și politica Franței vor fi câteva dintre domeniile abordate în cadrul acestei activități cu un pronunțat caracter ludic, care le va permite elevilor    să-și folosească competențele digitale prin intermediul platformei virtuale Kahoot. 

Tot miercuri, de la ora 18.00, în același spirit al descoperirilor culturale, Alianța franceză din Suceava va găzdui prezentarea on-line Annie Lulu ou la naissance d’une écrivaine roumano-congolaise/Annie Lulu sau nașterea unei scriitoare româno-congoleze realizată de Cheikh M. S. Diop, profesor-cercetător la Universitatea „Assane Seck” din Ziguinchor, Senegal.

Poet și romancier, aflat în prezent la Universitatea „Ștefan cel Mare” într-o mobilitate de formare Erasmus+, invitatul francofon din această săptămână va aduce atenției publicului sucevean romanul La Mer noire dans les Grands Lacs/Marea Neagră din Marele Lacuri, scris de Annie Lulu, scriitoare francofonă, cu o mamă de origine română și un tată congolez. Cartea, publicată la editura Julliard în 2021, povestește viața unei tinere, Nili Makasi, cu aceleași origini, parcurs intelectual și geografic ca și autoarea, care pleacă din Iași și ajunge în Bukavu, trecând prin București, Paris și Kinshasa. Romanul a obținut Premiul Senghor pentru debut.

Cele două activități din această săptămână vor oferi publicului sucevean posibilitatea de a (re)descoperi diversitatea lumii francofone actuale prin intermediul jocului și al textului literar, două modalități de a utiliza limba franceză și de a construi punți de legătură între țări.

             Mai multe informații și materiale video despre aceste activități sunt disponibile pe adresa de facebook a Alianței Franceze din Suceava: https://www.facebook.com/Alliance-Francaise-de-Suceava-100509888805151 și pe site-ul Alianței Franceze din Suceava: https://afsuceava.ro. Activitățile se adresează tuturor categoriilor de public și sunt gratuite.