Comunicat de presă 23.05.2024

Marţi, 21 mai, întâlnirea „Rencontres-lectures avec des écrivains francophones” moderată de scriitorul şi artistul vizual Constantin Severin a avut ca invitat pe prof. univ dr. Mircea Diaconu care a a evocat personalitatea paradoxală a lui Emil Cioran pornind de un articol publicat de criticul sucevean „Emil Cioran sau Neputința de a fi altceva decât român”. În viziunea sa „Cioran nu trebuie crezut pe cuvânt”, iar scrierilor lui trebuie să li se aplice „o lectură suspicioasă”. Un alt text evocat de invitat a fost volumul Cui i-e frică de Emil Cioran? (2008), mai ales referitor la raporturile scriitorului cu România și pretinsa ruptură de aceasta.

Alături de Mircea Diaconu, Gina Puică a adus în faţa publicului prezent detalii referitoare la manuscrisele lui Emil Cioran şi la traducerile pe care le-a realizat în colaborare cu Vincent Piednoir, precum şi aspecte din monografia lui Vincent Piednoir Cioran avant Cioran. Histoire d’une Transfiguration (2013).

Invitații au contestat mai ales clișeul privind ruptura brutală și ireversibilă care s-ar fi produs în biografia lui Cioran odată cu abandonarea limbii române ca limbă de scriitură dovedind cu prisosinţă existenţa a numeroase elemente de continuitate.