Comunicat de presă 22.05.2024

Evenimentul sportiv de mare anvergură al anului 2024, Jocurile Olimpice de la Paris, își face simțită prezența din ce în ce mai mult și la Suceava, de data aceasta prin vernisajul expoziției itinerante „Les Elles des Jeux”, organizată de Alianța Franceză din Suceava și găzduită de Liceul cu Program Sportiv Suceava.
Într-o scenografie imersivă și interactivă, expoziția Les Elles des Jeux transpune cronologic peste 130 de ani de societate contemporană, prin poveștile unor femei emblematice cu destine exemplare. Expoziţia a fost deja prezentată la Ploieşti, este acum la Suceava şi va fi expusă apoi la Iaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti, pentru ca un public cât mai larg să poată beneficia de informaţiile pe care aceasta le transmite.
Gazdele evenimentului au fost doamna Mariana Șovea, lector universitar doctor și directoarea Alianței Franceze din Suceava și doamna Adina Vrabie, profesor de limba franceză la Liceul cu Program Sportiv Suceava, care le-au avut ca invitate pe Cristina Casandra, sportivă de marcă și participantă la două ediții ale JO (atletism) și Iuliana Pantilimon, de asemenea figură emblematică a sportului sucevean si participantă la o ediție a JO (înot) și pe domnul profesor Mihai Androhovici, președintele Asociației Județene Sportul pentru Toți Suceava.
În deschidere, dna Adina Vrabie a făcut cunoscută publicului motivația întâlnirii, prezentând expoziția reprezentată de cele 14 afișe împărțite în 6 secțiuni tematice ( Elles ne sont pas les bienvenues, Elles prennent leur destin en main, Elles sont à jamais les premières, Elles imposent leurs choix, Elles font face aux limites du corps, Elles nous attendent aux Jeux de 2024, Les Marraines de l’exposition) și invitând participanții să vizioneze un scurt clip de prezentare, extrem de sugestiv despre parcursul progresiv al femeilor din istoria sportului.
Dna Mariana Șovea, a evidențiat printr-un prim discurs, chintesența evenimentului în contextul socio-politic actual, în care vocea femeilor se face tot mai mult auzită în toate domeniile, pledând pentru importanța elogierii vocilor feminine care s-au ridicat în favoarea declinării competiţiilor sportive şi la feminin. De asemenea, dna Mariana Șovea a amintit că acest eveniment deschide seria de activități sportiv-educative pe care Alianța Franceză din Suceava le desfășoară în acest an, sub egida Jocurilor Olimpice de la Paris, și care va mai cuprinde: Cupa Alianţei Franceze la Înot, activitate organizată în colaborare cu Universitatea „Ştefan cel Mare”, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi Asociaţia Club Sportiv Academia de Sport Suceava (25 mai) şi competiţia sportivă în aer liber Mini-jeux Olympiques Suceava-Paris 2024 în colaborare cu Liceul cu Program Sportiv Suceava (1 iunie).
Doamna Cristina Casandra, a discutat despre cariera sa sportivă, participarea la cele două JO și premiile obținute pe care le-a și prezentat tuturor participanților la eveniment. Dna Casandra a subliniat importanța rigurozității, a disciplinei și a consecvenței în parcursul unui sportiv de performanță, dorind să împărtășească totodată și sentimentul inegalabil de împlinire profesională și personală.
Doamna Iuliana Pantilimon, le-a vorbit participanților despre culisele participării la JO de la Barcelona la doar 17 ani, și le-a recomandat tinerilor prezenți aflați la început de carieră sportivă, să iși construiască drumul cu ambiție, pasiune si multă răbdare. Doamna Pantilimon a prezentat de asemenea, câteva dintre medaliile obținute la competițiile la care a participat precum și fotografii din timpul desfășurării JO.
Nu ne-am fi putut bucura de prezența acestor figuri emblematice feminine, dacă un alt reprezentant de seamă al sportului sucevean, Presedintele Asociației Județene Sportul pentru toti Suceava, domnul profesor Mihai Androhovici, nu s-ar fi implicat și in activitatea noastră, așa cum o face în diverse și numeroase activități și evenimente sportive pe care le inițiază și le coordonează.
Dumnealui ne-a vorbit despre simbolurile Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, noul logo care reunește trei simboluri marcante ale sportului, Jocurilor si Franței : medalia de aur, Flacăra Olimpică și Marianne, dar și despre mascotele oficiale ale competiţiei, sub forma unor bonete frigiene, acestea având la bază ideea de libertate.
Activitatea din aula liceului s-a încheiat cu intervenția dnei director Cristina Lohănel care a apreciat importanța temei și realizarea ei remarcabilă, evidențiind că implicarea în practicarea unui sport la nivel de performanță include și un set de variabile, precum perseverența în antrenament, concentrarea, disciplina, loialitatea și competitivitatea.
Evenimentul a avut un impact semnificativ asupra participanților, în mare parte elevi ai Liceului cu Program Sportiv Suceava, care și-au manifestat vizibil interesul de a afla cât mai multe informații referitoare la tematica expoziției dar și la experiența revelatoare împărtășită de cele două invitate.