Comunicat de presă 25.03.2024

Miercuri, 20.03.2024, ora 14.00, în cadrul După-amiezilor francofone la Suceava, Alianța Franceză din Suceava, în colaborare cu Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă”, Siret si Școala Gimnazială Bosanci, Suceava, a organizat activitatea La francophonie aux yeux des ados, Les Jeux Olympiques 2024,  coordonată de doamnele profesoare Pieszczoch Nicoleta și Șerban Mihaela.

 Activitatea face parte din calendarul activitatilor dedicate Lunii Francofoniei la Suceava si s-a desfasurat chiar de Ziua Internationala a Francofoniei. Acest eveniment a presupus imbinarea sportului, a activitații fizice cu scrisul, activitate intelectuală creativă, și organizată in contextul celebrarii  a o sută de ani  de la prima ediție a Jocurilor Olimpice organizate la Paris.

De asemenea, activitatea si-a propus sa îmbine pasiunea pentru limba franceză cu pasiunea pentru sport pe care elevii o au in comun. Astfel, organizatorii au combinat mișcarea, gestul, cu scrierea creativa care a transpus in cuvinte  emoțiile resimtite. Elevii s-au familiarizat astfel cu vocabularul cu tematica sportivă, pe care l-au transformat apoi în creatie artistica folosind limba franceza ca mijloc de exprimare.

Manifestarea a reunit un număr de 15 elevi ai Școlii Gimnaziale Bosanci din clasele a VII-a şi a VIII-a, care au reprezentat echipele în care au lucrat și au expus proiectele realizate care au imbinat sportul cu scrisul: haihu-uri pe tema sporturilor si a Jocurilor Olimpice care contin cel puțin un KIGO (cuvănt de sezon), catrene, rime, caligrame, sloganuri, citate ale sportivilor celebri, acrostihuri, benzi desenate etc. Nu au lipsit dansul sportiv, gimnastica, muzica și mișcarea / flashmob.

          Prin activitatea propusă, doamnele profesoare şi-au propus să promoveze multilingvismul şi multiculturalismul și să încurajeze creativitatea şi exprimarea liberă a elevilor prin intermediul sporturilor si al exercițiului de scriere creativă. Elevii s-au familiarizat astfel cu vocabularul ce ține de sporturi pe care l-au transformat in creație artistica folosind limba franceză într-un context verosimil de comunicare.

Afișul activitații a fost realizat de elevul Boghian Dennis, clasa a XII-a, Colegiul Tehnic Lațcu Voda, Siret.

Prezentarea PPT – L’histoire des Jeux Olympiques/Paralympiques– a fost realizată și prezentată de elevii Bilic Corina și Seculteț Yannis, Școala Gimnazială Bosanci.

Gimnastica ritmică a fost executată de eleva Axinte Georgiana, clasa a VII-a, Școala Gimnazială Bosanci.

Coregrafia Jocurilor Olimpice a fost executată de elevii Bursuc Ionuț Alexandru, clasa a VIII-a și Axinte Georgiana, Dragoi Sabina Georgiana, clasa a VII-a, Școala Gimnazială Bosanci.

Melodiile au fost interpretate de elevii: Ursaciuc Sara, Bilic Corina, Mitrofan Simina, Gavrilovici Carla, Seculteț Yannis, Axinte Georgiana, Caciuc Andreea, Dragoi Elisabeta, Miron Salome,  Pînzariu Magda, Bursuc Ionuț Alexandru.

Activitatea a fost prezentată de elevii Gavrilovici Carla și Bursuc Ionuț Alexandru.