Comunicat de presă 28.03.2024

Miercuri, 27 martie 2024 – Alianța Franceză din Suceava a fost gazda unei serii de activități derulate în cadrul proiectului Les Couleurs de la Francophonie, derulat în colaborare cu Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava și Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret. Această inițiativă educațională și culturală a fost inclusă în calendarul activităților dedicate Lunii Francofoniei la Suceava.

Sub îndrumarea coordonatoarelor proiectului, prof. Sandu Daniela-Cornelia și prof. Munteanu Anamaria și a profesorilor  Aneculăesei Daniel si Luparu Bogdan, elevii celor două instituții școlare au participat la diverse activități dedicate Francofoniei. În cadrul expoziției de desene, au demonstrat creativitatea și talentul lor, exprimând diversitatea culturală și lingvistică a lumii francofone, prin intermediul artei vizuale. A urmat vizionarea de filme și o serie de discuții tematice, în cadrul activității Le rayonnement de la France dans le monde, unde participanții au explorat și au dezbătut rolul și impactul culturii franceze în lumea contemporană. Eleva Băncescu Alexia Ana-Maria, de la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret, a prezentat un material pe aceasta temă.

Atelierele de scriere creativă, sub titlul ABC de la Francophonie, au oferit elevilor din clasele a 6-a si a 7-a de la cele 2 unități școlare oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile de exprimare și imaginație în limba franceză, încurajându-i să exploreze și să îmbrățișeze diversitatea culturală a lumii francofone. Prin intermediul monologului Le Monde de l’Innocence à travers les yeux d’Antoine de Saint-Exupéry, susținut de eleva Zahariuc Diana, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, elevii au fost încurajați să reflecteze asupra valorilor și a înțelesului operei celebrului autor francez. Cu grație și determinare, elevii Fraseniuc Alesia, Gorașciuc Mădălina, Dubovici Antonio și Tcaciuc Albert, de la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret, au pus în valoare talentul lor în arta dansului, captivând atenția spectatorilor.

Recitalul Poésie et Créativité, susținut de elevele Moțoc Maria, Olariu Cezara si Știr Adelina Maria, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, și Fercalo Iris, de la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret,  a oferit elevilor o platformă de exprimare artistică și de apreciere a valorilor culturale francofone, iar recitalul muzical Hymne et Ode à la Francophonie, susținut de elevele Fraseniuc Alesia, Popovici Cosmina, Popescul Bianca, de la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret, Păstrăv Teofana și Dragomir Teodor, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, a încheiat evenimentul într-un mod emoționant și plin de inspirație.

Aceste activități au avut ca scop nu doar promovarea înțelegerii și aprecierii diversității culturale și lingvistice a lumii francofone, dar și consolidarea dialogului intercultural și, în plus, dezvoltarea unei comunități educaționale și culturale deschise și incluzive în județul Suceava.