Comunicat de presă – 19.10.2023

Miercuri, 18 octombrie 2023, ora 12.00, în cadrul După-amiezelor francofone la Suceava, Alianța Franceză din Suceava, în colaborare cu Școala Gimnazială Oniceni, a avut loc activitatea Dis-moi quelle langue tu parles et je te dirai qui tu es! (Spune-mi ce limbă vorbești și am să-ți spun cine ești!) coordonată de doamna profesoară  Samson Iulia.

În cadrul activității, elevii clasei a VI-a au urmărit călătoria lingvistică a Larei (Călătoria lingvistică a Larei, https://edl.ecml.at/Activities/languagejourney/tabid/3223/Default.aspx material pus la dispoziție pe platforma consacrată a Uniunii Europene), repetând împreună cu aceasta cuvinte uzuale în limbi precum franceză, engleză, turcă, ucraineană, italiană, spaniolă, portugheză etc. Au aflat cu această ocazie că în Europa exista în jur de 255 de limbi indigene, că limba română este limbă romanică alături de italiană, franceză, spaniolă și portugheză.

Elevii au pregătit un material cu informații de tipul Știați că…, după care s-au antrenat într-un scurt concurs Cine știe… răspunde și argumentează. De asemenea, unii elevi au ținut să-și demonstreze abilitățile lingvistice pronunțând cât mai multe cuvinte în limbile europene despre care au aflat de la Lara.

Prin manifestarea Dis-moi quelle langue tu parles et je te dirai qui tu es!, doamna profesoară Samson Iulia și-a propus să  încurajeze  învăţării unor cuvinte elementare în cât mai multe limbi (formule de salut, mulțumesc, cifre etc), dar și să   sublinieze importanţa învăţării limbilor străine, a sporirii numărului de limbi străine învăţate în şcoală, pentru a întări multilingvismul şi înţelegerea interculturală,  precum și promovarea bogăţiei lingvistice şi culturale a Europei, bogăţie care trebuie păstrată şi cultivată.