Conferință Michel Monsauret – 16.03.2022

Miercuri, 16 martie 2022, ora 18.00 a avut loc conferința La place des individus dans le système scolaire français : la construction du citoyen susținută de Michel Monsauret, fost Atașat de cooperare educativă al Ambasadei Franței în România și coordonator al Alianțelor franceze din România în perioada 2017-2021.

Desfășurată în Sala de lectură a Bibliotecii Universității « Ștefan cel Mare » din Suceava, corp E, activitatea a reunit profesori de limba franceză din Suceava și împrejurimi, studenți, elevi, dar și bursieri africani „Eugen Ionescu” aflați la studii la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava.

Moderatoarea întâlnirii organizate de Alianța Franceză din Suceava în parteneriat cu Centrul de Reușită Universitară, Asociația Profesorilor Francofoni și Direcția Județeană de Cultură Suceava a fost dna profesor DHC Sanda-Maria Ardeleanu, președintele de onoare al AFS, care a prezentat invitatul activității și cariera sa profesională remarcabilă.

Conferențiarul serii, Michel Monsauret, a făcut o prezentare cronologică a principalelor etape de dezvoltare și modernizare a sistemului de învățământ francez,  din secolul XIX până în secolul XXI, presărată cu date statistice și repere concrete, dar și cu numeroase exemple personale. Participanții au putut urmări astfel o adevărată istorie a mentalităților referitoare la școală, învățare, rolul profesorului și al elevului, programele școlare și importanța diferitelor discipline, elemente care au influențat în mod decisiv evoluția și contribuția școlii la formarea cetățeanului francez de astăzi. Bazată pe o îndelungată experiență în cadrul sistemului școlar universitar și preuniversitar și pe o fină cunoaștere a realităților socio-economice și educative franceze, conferința a reprezentat o incursiune bine documentată în profunzimile societății franceze actuale și a ajutat participanții să aprofundeze aspecte referitoare la sistemul educativ francez și la modul de funcționare al acestuia.

            La sfârșitul conferinței, domnul Michel Monsauret a primit o diplomă de excelență pentru contribuția adusă la înființarea Alianței Franceze din Suceava. Toți participanții au primit materiale promoționale oferite de Alianța Franceză din Suceava și atestate de participare.