Conferința « Situația limbii franceze în Senegal. Prezentarea rețelei de cercetare OPA »

Miercuri, 8 iunie 2022, ora 10.00, Alianța Franceză din Suceava, în parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare”, Centrul de Reușită Universitară și Colegiul Național „Mihai Eminescu” a organizat conferința „Situația limbii franceze în Senegal. Prezentarea rețelei de cercetare OPA / La situation du français au Sénégal/Présentation de l ‘OPA”, susținută de prof.univ. dr. Ndiéme Sow.

Ndiéme Sow este sociolinvgist, profesor la Universitatea „Assane SECK”, Ziguinchor, Senegal, cercetător în cadrul Centre de Recherche Interdisciplinaire sur les Langues, les Littératures, les Arts et les Cultures (CREILAC), expert afiliat „LiLPa: Unit 1339 Linguistique, Langues et Parole”, Universitatea din Strasbourg și președinte al Observatory of African multilingualism (OPA).

Prof.univ. Ndiéme Sow a vorbit despre statutul limbii franceze în Senegal, subliniind rolurile pe care limba le joacă în funcție de contextul personal, profesional, identitar al vorbitorilor „langue officielle, langue seconde, lingua franca, langue de savoir, langue de promotion sociale”. Discursul s-a concentrat pe mixtitatea sociolingvistă, pe interferențele culturale și lingvistice în zonele de granită și pe praticile plurilingve.

Elevii Colegiul Național „Mihai Eminescu” au creionat un spațiu multicultural primitor pregătind filme și prezentări PPT. Eleva Paola Moraru (clasa a XI-a a C) a demostrat că Bucovina este un exemplu de colaborare etnică, cu o identitate proprie la care contribuie cele 10 grupuri etnice întâlnite în regiunea noastră. Eleva Andreea Zbranca (clasa a XI-a B) a prezentat activitățile care transformă liceul într-un spațiu multicultural și plurilinvg.

Prof.univ. dr. Ndiéme Sow a concluzionat că spiritul colegiului se remarcă prin atitudinea cosmopolită și prin deschiderea multiculturală,  promovând valori umaniste, universale.