De Ziua Națională a Franței

Pe 14 iulie, Franța își sărbătorește Ziua Națională, o sărbătoare cu valoare europeană, dar și cu profunde rezonanțe în inimile românilor.

            Ziua Națională a Franței a fost celebrată pentru întâia oară în 1880, marcând două mari evenimente din istoria modernă, și anume: începutul Revoluției Franceze de la 1789 și Sărbătoarea Federației.

            „Liberté, Egalité, Fraternité” a devenit sloganul-deviză al Republicii Franceze, un enunț cu valoare universală, din care s-au inspirat ulterior multe democrații când și-au scris Constituția.

            În august 1789, se adopta Declarația drepturilor omului și ale cetățeanului, în care este înscrisă fraza cu valoare universală: „Oamenii se nasc și rămân liberi și egali în drepturi.”

            La 14 iulie 1795, în mod oficial, La Marseillaise, melodia cântată de soldații republicani din Marsilia la intrarea lor în Paris, a devenit imnul național al Franței.

            Franța se numără printre membrii fondatori ai Organizației Națiunilor Unite, în 1945, este unul dintre cei 5 membri permanenți ai Consiliului de Securitate, este membru fondator al NATO, în 1949, al Consiliului Europei, în 1949, al Uniunii Europene, în 1952, al zonei euro și al Spațiului Schengen.

            Cu un rol decisiv în construcția europeană, Franța este o partizană a conceptului de Uniune Europeană, acționând pentru promovarea celor mai importante reforme ale UE. Franța este principalul contribuitor și promotor al Organizației Internaționale a Francofoniei care, pornind de la afinitatea pentru limba franceză, reunește state și guverne de pe 5 continente.

            Cu ocazia Zilei Naționale a Franței, echipa Alianței Franceze din Suceava transmite poporului francez cele mai sincere și calde felicitări.

            Vive la France! Vive la Roumanie! Vive l’amitié franco-roumaine!