Inaugurare Alianța Franceză din Suceava

Ambasadorul Franței la București, ES dna Laurence Auer, a inaugurat, vineri, 28.05.2021, la ora 16, în prezența oficialităților județene și locale Alianța Franceză Suceava.

La ceremonie au participat, alături de ambasador, dl Michel Monsauret, coordonatorul Alianțelor Franceze din România, dl Eric Poppe, reprezentant al Organizației Internaționale a Francofoniei, dna Hélène Roos, directorul Institutului francez din România, dna Muriel Augry-Merlino, directorul Institutului francez din Iași, dl Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava, dl Niculai Barbă, vicepreședintele CJ Suceava, dl Valentin Popa, rectorul USV, dna Sanda-Maria Ardeleanu, președinte de onoare al AF, care a primit Ordinului Național al Franței Legiunea de Onoare în Grad de Cavaler, dl Ion Lungu, primarul Sucevei.

Înființarea Alianței Franceze din Suceava a fost aprobată de Fundația Alianțelor Franceze, reunită la Paris în data de 25 martie 2021.

Patru noi Alianțe franceze au fost create în 2021 în spațiul francofon, printre care și Alianța Franceză din Suceava, care este singura Alianță nou înființată în Europa Centrală și Orientală și va continua activitatea fostului Birou francez unde, timp de aproape 10 ani, comunitatea suceveană s-a bucurat de “După-amiezile francofone” în fiecare zi de miercuri.

Rețeaua mondială a Alianțelor franceze numără 832 instituții în 131 de țări de pe 5 continente. Alianțele franceze au drept misiune promovarea limbii franceze și a culturilor francofone, dar și a valorilor umaniste universale.