Comunicat de presă 14.03.2022

Seria activităților derulate de Alianța Franceză în cadrul Lunii Francofoniei la Suceava continuă cu conferința La place des individus dans le système scolaire français : la construction du citoyen/ Locul individului în sistemul școlar francez : construcția cetățeanului care va avea loc pe data de 16 martie 2022, ora 18.00, în Sala de lectură a Bibliotecii Universității « Ștefan cel Mare » din Suceava, corp E.

Invitatul acestei săptămâni este Michel Monsauret, fost Atașat de cooperare educativă al Ambasadei Franței în România și coordonator al Alianțelor franceze din România în perioada 2017-2021. Michel Monsauret își începe cariera în cadrul Universității din Reims Champagne-Ardennes ca Delegat cu relațiile europene și internaționale (1992-1995) și Inspector al Educației Naționale pentru Academiile din Lille și Reims (1998-2003).

Cariera sa de diplomat debutează în anii ’90, fiind, pe rând, Director al Biroului de cooperare lingvistică și educativă al Ambasadei Franței din Țările de Jos (1995-1998), Atașat de cooperare educativă al Ambasadei Franței din Regatul Unit (2007-2010), Atașat de cooperare educativă al Ambasadei Franței din România (2017-2021).

Michel Monsauret este un vechi prieten al Biroului Francez din Suceava, pe care l-a vizitat încă din anul 2018, când, împreună cu fosta directoare a Institutului Francez din România, Hélène Roos, a avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale în vederea depunerii dosarului înființării unei Alianțe Franceze la Suceava.

Conferința de miercuri își propune să prezinte sistemul de învățământ francez precum și modalitățile prin care acesta contribuie la formarea cetățeanului francez de azi. Bazată pe o îndelungată experiență în cadrul sistemului școlar universitar și preuniversitar și pe o fină cunoaștere a realităților socio-economice și educative franceze, conferința se adresează tuturor profesorilor și studenților francofoni care doresc să aprofundeze aspecte referitoare la sistemul educativ francez și la modul de funcționare al acestuia.

Activitatea este organizată de Alianța Franceză din Suceava în colaborare cu Biblioteca USV, Centrul de Reușită Universitară, Asociația Profesorilor Francofoni precum și Direcția Județeană pentru Cultură Suceava.