Comunicat de presă 21.03.2022

În fiecare an, pe data de 20 martie, România sărbătorește, în calitate de membru al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) Ziua Internațională a Francofoniei. La Suceava, luna martie a devenit, în mod tradițional, Luna Francofoniei, o perioadă din an în care instituțiile de învățământ  sărbătoresc Francofonia și limba franceză, prin organizarea de diverse manifestări cultural-artistice și științifice destinate elevilor, studenților, publicului larg.

Pentru această perioadă de sărbătoare, Alianța Franceză din Suceava a propus mai multe dezbateri și mese rotunde destinate jurnaliștilor, profesorilor, studenților și elevilor, dar și diverse activități artistice, destinate să promoveze învățarea limbii franceze prin teatru, muzică și poezie.

În plus, pentru toți elevii și studenții care iubesc limba franceză, Alianța Franceză din Suceava a pregătit luna aceasta două concursuri cu premii atractive: concursul Plume d’Or/Pana de Aur, organizat în colaborare cu asociația Defense de la Langue Francaise și concursul Mon quartier, ma ville/Cartierul și orașul meu, organizat de rețeaua Alianțelor franceze din România.

Concursul Plume d’Or este un concurs destinat elevilor ce au un nivel minim de limba franceză A2 și care doresc să-și testeze competențele de înțelegere scrisă și orală a unui document, dar și cunoștințele generale de cultură franceză. Concursul durează 2 ore și va avea loc miercuri, 23 martie, ora 17.00 la Școala gimnazială nr.1 din Suceava. Lucrările primilor trei concurenți vor fi trimise la Paris pentru a intra în competiția pentru marele premiu – un sejur la Paris în luna martie 2023.

Al doilea concurs, Mon quartier, ma ville, este un concurs de video-uri de tip selfie, de maxim 5 minute, destinat elevilor și studenților. Concursul are două secțiuni: secțiunea 13-17 ani și secțiunea 18-25 ani. Înregistrarea trebuie să prezinte aspecte francofone din cartierul și/sau din orașul natal sau de reședință și va fi realizată în limba franceză. Înscrierile au loc până la data de 31 martie. Marele premiu pentru secțiunea 18-25 ani va fi o bursă de vară în Franța.

Ambele concursuri își propun să promoveze învățarea limbii franceze în rândul tinerilor și să încurajeze comunicarea în această limbă. Toți concurenții vor primi diplome de participare și vor avea acces gratuit timp de un an pe platforma mediatecii digitale Culturethèque.

Pentru mai multe detalii și înscrieri, persoanele interesate pot consulta regulamentele concursurilor menționate pe site-ul Alianței Franceze din Suceava https://afsuceava.ro/ sau contacta direct secretariatul Alianţei Franceze la adresa de mail aliantafrancezasv@gmail.com sau la numărul de telefon : 0737784074 (de luni până vineri, între orele 11.00-18.00).